Netan Sansara (30) har reist verden rundt som fotballproff

Nethan Nico Sansara har spilt profesjonell fotball i syv land, og han har hele 11 klubber på CV-en.

Nå har fotballnomaden omsider funnet roen i Norge.

- Dugnadsånden i Hødd er helt unik

FOTO: Jørgen Bae Nesset

FOTO: Jørgen Bae Nesset

Ulsteinvik og Hødd er foreløpig siste stopp for Netan. Han har spilt i den blå Hødd-drakten siden 2019. Engelskmannen leverte varene i sin debutsesong for klubben, til tross for at laget endte på en syvende plass kom han på "årets lag" i postnord-ligaen.

Forsvarsspilleren forteller at han trives ute ved havgapet.

– Det som er spesielt her i Ulsteinvik er den lokale tilhørigheten. Hødd er det lokalbefolkningen lever for. Alle barna som vokser opp ønsker å spille for Hødd.

Han ble nesten overrumplet da han så betydningen klubben har på lokalbefolkningen.

–Dugnadsånden i Hødd er helt unik. Hver kampdag står de frivillig og fryser ræva av seg. Den dugnadsånden er på et annet nivå enn hva jeg er vant til.

FOTO:Arne Flatin/Hødd

Netan vokste opp i Birmingham, tidlig på 90-tallet. Hans foreldre er født i England, og deres foreldre igjen innvandret fra India. Netan fikk god støtte hjemmefra, men han kan fortelle at området de bodde i var røft, og at det var lett å havne i feil miljø.

–Jeg hadde ikke noe valg. Jeg "måtte" bli profesjonell fotballspiller. Mange av mine venner havnet på feil side og begynte med narkotika.

Som 16-åring signerer han sin første profesjonelle kontrakt, med barndomsklubben Walsall FC.

– Det var stort for meg og min familie at jeg spilte for mitt lokale lag i League 1. I England er fotball en mye større greie enn i Norge.

Unggutten ble sett på som et stort talent. Han spilte også for Englands U18 og U20-landslag, som den første i historien med Indisk bakgrunn.

- Der spilte jeg med kjente navn som Daniel Sturridge og Andy Carroll.

Netan gjorde det bra, på et tidspunkt viste klubber som Tottenham og Watford interesse for talentet.

Fremtiden så lys ut.

FOTO: John Walton/EMPICS

FOTO: John Walton/EMPICS

Men så kom nedturen

FOTO: Jørgen Bae Nesset

FOTO: Jørgen Bae Nesset

Etter 47 kamper var det nok. Netan blir sendt på dør av sin egen klubb.

– En stund etter at jeg signerte min profesjonelle kontrakt med Walsall ble jeg for lat. Jeg tok det ikke seriøst nok, og verdsatte ikke det å være profesjonell.

Beskjeden var tung å svelge for den da 22 år gamle midtstopperen.

–Når Walsall ikke tilbød meg ny kontrakt, ble jeg utrolig skuffet. Jeg trodde det var slutten på fotballkarrieren.

Opplevelsen ble et vendepunkt for unge Netan. I steden for å fokusere på det negative, forsøkte han å snu situasjonen.

– Jeg fikk en realitetssjekk. Siden den dagen har jeg hver kveld sett meg selv i speilet og tenkt at jeg har gjort mitt beste. Hver dag.

Fotballen kan være brutal, men når en dør lukkes, åpnes en annen. Etter to korte opphold i skotske Dundee og engelske Corby Town, fikk han en dag et spennende tilbud han ikke klarte å takke nei til.

– Plutselig ringte en agent meg og spurte om jeg ville prøve Kypros.

Kort tid senere sitter han på flyet til Kypros, klar for sitt første store utenlandseventyr, i PAEEK FC. Lite visste han da at Kypros-oppholdet kun var første stoppested på en lang fotballreise, som skulle ta han verden rundt.

– Kypros forandret meg til et helt annet menneske. Plutselig måtte jeg vaske klærne mine selv og lage mat selv. Jeg ble moden.

I Kypros får han sansen for profflivet. Etter en sesong i PAEEK signerer Netan for danske FC Vestsjælland. Han forteller at han likte seg godt i Danmark.

- Jeg forelsket meg i Skandinavia, sier Netan.

Det blir to år i Vestsjælland før han fortsetter reisen sin. Og det viser seg at det er entusiasmen for Skandinavia som skal lede Netan videre til hans første møte med Norge. I 2014 signerer han for Fredrikstad. Han spiller seg fort inn i kapteinsrollen for de røde og hvite. Etter to sesonger i plankebyen drar den eventyrlystne engelskmannen videre, atter en gang. Denne gangen til et helt nytt kontinent.

Å spille i syv forskjellige land, fordelt på elleve klubber er ikke alle fotballspillere forunt.

–Det å spille i nye land og oppleve nye kulturer er utrolig spennende. Du får nye erfaringer fra hvert sted. Jeg har spilt fotball i store byer som New York, Miami og San Fransisco. Det er noe jeg gleder meg til å fortelle barna mine.

Etter et kort opphold i Canada og USA returnerer han til nordligere breddegrader, og signerer for svenske Gefle IF. Etter en sesong i Sverige vender han så nesen mot Ulsteinvik og Hødd, hvor han spiller i dag. Det er nok ikke tilfeldig at Netan returnerte til Norge, han fant nemlig sin store kjærlighet i Fredrikstad, tre år tidligere. De giftet seg i sommer, og nå bygger de hus sammen. Han gleder seg til fortsettelsen.

– Jeg har alltid sagt til familien min at jeg vil spille til jeg er rundt 34 år. Jeg føler meg bra og har lyst til å spille i flere år fremover. Når jeg ikke nyter fotballen lenger er det nok.

En karriere utenom det vanlige

FOTO: Jørgen Bae Nesset

FOTO: Jørgen Bae Nesset

Netan har vært profesjonell fotballspiller i over femten år. Karrieren har vært full av oppturer og noen nedturer.

Det han husker best er da han signerte sin første profesjonelle kontrakt med Walsall, og da han spilte med flagget på brystet for England sitt U18-landslag.

Men det Netan er aller mest fornøyd med er hele karrieren hans. At han har klart å leve av fotballen så lenge.

– Hvis du jobber lenger enn ti år i en bedrift er det en utrolig prestasjon. Det samme gjelder fotballen. Det er jeg utrolig stolt over.

FOTO: Dale MacMillan/FC Edmonton

FOTO: Dale MacMillan/FC Edmonton

FOTO: Fredrikstadfoto

FOTO: Fredrikstadfoto

I motsetning til mange fotballspillere har Netan noe å falle tilbake på når karrieren en dag tar slutt. Han har fullført en bachelor i sports management, kanskje blir han daglig leder i en fotballklubb en dag. Å ta en utdanning mener tredveåringen er mangelvare i dagens toppfotball.

–Alt for mange unge fotballspillere i dag satser kun på fotballen og nedprioriterer skolen. Men hva skal en ung fotballspiller gjøre hvis han blir tvunget til å legge opp i tidlig alder, undrer han på.

Nå ser Netan frem til livet etter fotballen. Han håper neste kapittel forblir i Norge.

–Norge er verdens beste land å bo i, som engelskmann sitter det langt inne å innrømme det, sier Netan med et smil om munnen.

– En klubb av Hødd sitt kaliber bør ikke være i 2.divisjon

FOTO: Jørgen Bae Nesset

FOTO: Jørgen Bae Nesset

Alle i Ulsteinvik husker den historiske cupseieren i 2012. Åtte år senere er ståa en helt annen. Forrige sesong havnet Hødd på syvendeplass i 2.divisjon, noe som forsåvidt ikke var så dårlig med tanke på den unge troppen. Nå har stallen blitt ett år eldre og forventningene blir større.

Fremtiden i Hødd er derimot usikker for Netan. Kontrakten hans går ut i desember.

–Du vet aldri i fotballen. Plutselig ringer en agent deg og tilbyr deg noe annet. Det avhenger litt av klubbens visjoner og selvfølgelig hvordan denne sesongen går.

Ny trener, og noen nye spillere inn i laget har skapt forsiktig optimisme på Høddvoll.

– Jeg har lyst til å si at vi rykker opp, en klubb av Hødd sitt kaliber bør ikke være i 2.divisjon. Fasilitetene våre er utrolige, avslutter han.

Hødd serieåpner borte mot Florø 13.april.

FOTO: Arne Flatin/Hødd

FOTO: Arne Flatin/Hødd