Historien om «Horny»


I over 100 år har myten om sjøormen i Hornindalsvatnet sirkulert rundt innsjøens bredder




Foto: Andreas Solvik

Foto: Andreas Solvik

I august 2012 gikk dette bildet verden rundt. Det ble tatt av Andreas Solvik fra en båt på Europas dypeste innsjø, Hornindalsvatnet.

Bildet viser noe som kan se ut som en sjøorm, og blusset opp myten om Hornindalsormen, eller «Horny», som den også kalles.

– Det er ingen tvil om at det var en orm, sier Solvik til Nærnett.

Det er langt ifra første gang noen mener å ha sett noe rart i innsjøer rundt om i verden. Mest kjent er historien om sjømonsteret i skotske Loch Ness.

«Nessie» har blitt verdenskjendis, og turister fra hele verden strømmer hvert år til det skotske høylandet i håp om å få et glimt av ham.

Også i Seljordsvatneti Telemark har det flere ganger blitt observert noe rart. Myten om seljordsormen er så fremtredende at en tegning av den pryder Seljords kommunevåpen.

Foto: Andreas Solvik

Foto: Andreas Solvik

Sjøuhyre – eller markedsføringsstunt?

Flere honndøler Nærnett har snakket med i Grodås mener at ormen er en myte, og ikke noe mer enn det. Ifølge en eldre mann som ikke ville stå frem med navn eller bilde, var det slett ingen orm Andreas Solvik og kameratene så den augustdagen i 2012.

Han mener det var en sjøorm-kopi laget av oppdelte bildekk, som skal ha blitt konstruert for mange år siden for å tiltrekke seg folk til bygda.

Markedsføringsstunt eller ei, Hornindalsormen blir i alle fall brukt i reiselivssammenheng.

Daglig leder i Visit Nordfjord, Marita Sylvi Lindvik, sier at man kan få øye på sjøormen i Hornindalsvatnet, men bare om man er heldig og er i riktig sinnsstemning.

Om det engelskinspirerte navnet ormen har fått av Visit Nordfjord, er Lindvik mer hemmelighetsfull.

– Om du vet hva navnet betyr, kan du jo lure på hva ormen egentlig er på jakt etter, sier hun spøkefullt.