Elbilistene søker kontakt








I september var det rekordhøyt salg av elbiler.  Det er bare 28 hurtigladestasjoner i Møre og Romsdal i dag. Hvis veksten fortsetter, vil vi trenge langt flere.

Nissan har solgt hele 6000 elbiler av modellen «Leaf» det siste året. Ørsta Bil har solgt 45 biler av dette merket hittil i år. Kjell Snipsøyr ved Berge & Co i Ørsta forteller at de har solgt 20 e-golf så langt i år og ventetiden på e-golf er fem måneder.

Samtidig er det kun Troms og Finnmark som har færre hurtigladestasjoner enn Møre og Romsdal. NAF mener at det bygges for få ladere i forhold til antall elbiler som selges. I Norge er det i dag 168 000 elbiler. Bare 4000 av dem er i Møre og Romsdal.

– Møre og Romsdal lever i sin egen verden. Mangel på ladestasjoner gjør det umulig å ha elbil enkelte områder i fylket, sier elbileier Nils Erling Veivåg.

Følelsen av elbil

Nils har hatt elbil siden 2014. Han bor i Ålesund og er styremedlem i Møre og Romsdal elbilforening.

– Det er en spesiell følelse, den første gangen du kjører en elbil. Du slapper av og kjører helt uten støy, sier han.

Han lader sin Nissan Leaf ved Rådhuset i Volda. Han vil ta oss med på en tur til Ålesund og tilbake. Han vil vise oss en hverdag med elbil.

– Jeg må alltid planlegge før jeg legger ut på tur, slik at jeg har nok strøm. Veivåg forteller at det går greit å kjøre til Ålesund via Hareid. Problemet oppstår når du kjører den andre veien, fra Festøya til Volda.

Det er ingen lademuligheter mellom Moa og Ørsta.

– Denne strekningen er eksempel på hvor galt det kan gå, sier han.

Folkeskikk i ladekø

Vi kjører innom kjøpesenteret på Moa. Her er det tre hurtigladestasjoner. Det tar bare en halvtime å lade opp en Nissan Leaf her. På den første ladestasjonen er det kø. Ved de to neste er det også fullt av biler.

Siste mulighet er å fortsette mot Ålesund. Seks kilometer unna Moa er det nok en hurtigladestasjon. Der får vi påfyll i et kvarters tid, mens Nils sjekker mobilen.

– Ladekø er et klassisk problem. Den lengste jeg har vært borti er fire-fem biler, sier han.

Hvis køen er så lang, må du vente mer enn to timer. Nils har vært borti en nesten-slåsskamp i ladekø. Ikke alle har folkeskikk ved ladestasjonene, mener han.

– Noen setter en bil på lading og blir borte et par timer. Andre lader selv om de har mye strøm igjen. De ødelegger for elbilister som nesten har tomt batteri og skal på langtur.

Hurtiglader som trekkplaster

Det finnes ingen hurtigladestasjon i Volda sentrum. Sølvi Dimmen, varaordfører i Volda, foreslo at kommunen skulle sette opp en hurtiglader i sentrum. På kommunestyremøtet i april stemte alle for forslaget. Likevel har det ikke skjedd noe.

En hurtiglader i sentrum vil gjøre Volda til en mer attraktiv plass å stoppe, mener Dimmen.

– Flere vil handle i Volda sentrum om vi har en hurtiglader her, sier hun. Hun har selv elbil og innrømmer at hun gjerne handler på Coop Extra på Furene, for der har de hurtiglader.

Varaordføreren mener at kommunen må ta en del av ansvaret for å bygge ut nye ladestasjoner. Hun synes alle tettsteder burde ha en hurtigladestasjon.

Grønn kontakt er et firma som sørger for strøm og utbygging av ladestasjoner.

Daniel Johansson, utbyggingssjef i firmaet, sier det ikke er behov for en hurtigladestasjon i Volda sentrum.

– Vi oppgraderte ladestasjonene på Furene i fjor. Daglig er bare åtte elbiler innom og lader her. Det er langt under landsgjennomsnittet. Mellom ti og tjue biler daglig er nødvendig for at vi skal utvide, så da må trafikken dobles i dette området, mener Johansson.

Han legger til at behovet for ladestasjoner vil øke i takt med elbilsalget.

– Når behovet for flere ladestasjoner kommer, vil vi bygge ut, fastslår han.

Elbil ved kysten

Sunnmøre består av mange store og små øyer langs kysten. Ikke alle har ladestasjoner. Paul Karsten Goksøyr bor på Runde i Herøy. Den nærmeste offentlige ladestasjonen for han er i Fosnavåg, to mil unna.

– Det er ikke noe problem i hverdagen min. Nå kjører jeg som regel bare til Fosnavåg og hjem. Før bodde jeg i Sykkylven og pendla til Ålesund. Da måtte jeg planlegge mer.

Paul fikk sin første elbil i 2012 av typen “Nissan Leaf”. Da kunne han ikke kjøre like langt som i dag, før bilen gikk tom for strøm. I dag er rekkevidden på bilen hans 250 kilometer.

– Med den første bilen kjørte jeg til Oslo. Det tok meg 16 timer, fordi jeg måtte stoppe flere steder for å lade. Ladingen tok mye lengre tid den gang.

– Da jeg først kjøpte elbil, var vi blant pionerene. Da var det svært få lademuligheter. Men Sunnmøre har blitt bedre på dette.

Selv om Paul synes ladetilbudet har blitt bedre, sier han at det fortsatt er mangel på hurtigladere. Han mener staten må samarbeide med aktørene som leverer hurtigladere, for å skaffe flere.

“Stopp motoren”

På Solavågen ferjekai står bilene i kø. Ved siden av bilrekka står det «Tenk miljø! Stopp motoren mens du venter.» Nils Veivåg gløtter opp på skiltet og flirer.

– Det er deilig å ha på varme og musikk i bilen mens vi venter. Det eneste som mangler er en ladestasjon på ferjekaiene.

Billettøren nærmer seg bilen. Nils tar ned ruta. Kjapt sier han “én elbil pluss to personer”. Elbilistene betaler halv pris på ferjene.

– Det er mange fordeler med elbil. Gratis bompassering de fleste steder. Lavere pris på ferjene. Ingen årsavgift og lading er billig, sier han.

Det er heller ingen bilavgift på elbiler. Elbilene kjører inn i den norske bilparken som aldri før.

Elbilforeningens ladekart kan du finne din nærmeste ladestasjon: