Besatt av Tiktok

På Tiktok tikker likes og følgere inn for Synne (11). Hun mener det er viktig at barn er bevisst på hvordan de bruker den populære appen, slik at man unngår nettmobbing.

Synne Mari, fra Fosnavåg, plasserer Ipaden på en stol slik at kameraet ser mot henne. Hun ser konsentrert på skjermen mens hun leter etter den perfekte sangen å danse til. Hun velger til slutt sangen «The weekend» av SZA og viser oss en dans hun har øvd inn tidligere. Hun forteller at hun pleier å poste opp til flere videoer om dagen på den sosiale medie-appen Tiktok.

Tiktok er en kinesisk app som ble lansert i september 2017. Appen har nå blitt lastet ned over 800 millioner ganger over hele verden.

Som mange andre på hennes alder, er Synne besatt av Tiktok. Gjennom plattformen kan man dele korte videoer av seg selv til millioner av seere. Hun sier at nesten alle i klassen hennes bruker appen. Selv har hun over 600 følgere.

I november 2017 kjøpte ByteDance, Tiktoks morselskap, appen Musical.ly som var en stor sosial media plattform i 2014-2017. I likhet med Tiktok kunne man lage og publisere korte videoer. I 2018 ble de to appene slått sammen til en større videoplattform som vi i dag kjenner som Tiktok.

På grunn av appens store popularitet, har den vært med på å skape trender, og gjøre sanger populære. Blant annet fikk årets største sang, Old Town Road av Lil Nas X, viral nettspredning gjennom appen.

Likes og følgere

– Det er veldig mange i klassen som har Tiktok. Det er ofte konkurranse om hvem som får flest likes.

Synne mener selv hun ikke føler noe press på å få flere likes eller følgere, fordi hun er en av de som har flest i klassen. Men hun anerkjenner at det kan være lett å sammenligne seg selv med andre som har flere likes eller seertall. 

– Alle vil ha mange fans. Derfor er det mange som for eksempel spør om «shoutouts» fra tiktokere med flere følgere. En shoutout er å promotere kontoen til en annen bruker så han eller hun kan få flere følger.

– Jeg har selv blitt spurt om jeg kan gi andre shoutouts, men jeg synes det er viktig at de klarer det selv.

Hun forteller videre at noen også tyr til andre løsninger for skaffe seg popularitet på den kinesiske appen.

– Hvis du har over 1000 følgere kan du ha live-sendinger. Derfor er det mange som prøver å hacke disse kontoene for så å bytte brukernavn.

– Jeg bruker å se mye på «for you», fordi der er det forskjellige trender og danser man kan lære seg. Eller så ser jeg på hva vennene mine legger ut.

«For you» er en side av appen hvor tilfeldige videoer dukker opp i en uendelig rullbar fane. Her kan alt fra de mest populære Tiktokerne til nisjehumor dukke opp, basert på hva algoritmen bestemmer passer for deg.

Synne ser på Ipaden etter ideer for en video hun kan lage
Synne ser på Ipaden etter ideer for en video hun kan lage

– Hun er kjempeflink, hun kan for eksempel lage en video ut av å rydde rommet sitt. Det er kjempegreit for meg, ler Vigdis Høydal Sande, moren til Synne.

Synne holder seg til hjørnet av rommet og ser på videoer mens moren fortsetter å snakke.

Vigdis forteller hun liker å delta i videoene til Synne, men sier hun kanskje ikke er like flink på det som datteren.

– Det er kjekt fordi jeg får kvalitetstid med Synne. Hun blir veldig kreativ. Blant annet lager hun mat til meg for å ha det med i videoene.

Synne dytter fram stolen for å gjøre klar en dans
Synne dytter fram stolen for å gjøre klar en dans

Synne har også fått en venninne gjennom Tiktok. Etter at de snakket sammen i fire uker og Vigdis fikk snakke med moren til venninnen, fikk de lov til å besøke hverandre.

– Jeg var superskeptisk i starten, det kunne jo vært en gammel gris, ler Vigdis med Synne.  

Heldigvis for Synne ser hun ikke så mye til hat på kontoen hennes. Hun forteller at de fleste kommentarene hun får er fra venner og klassekamerater.

Ikke bare Tiktok

På Bratteberg skule har det vært flere mobbetilfeller knyttet til Tiktok og lignende apper. Eirik Bech er assisterende rektor ved skolen, og sier de har gjort flere tiltak rundt nettvett.

– Det er en kontinuerlig samtale vi har med elevene. Vi prøver å ta det opp i for eksempel samfunnsfag og KRLE, der vi knytter det til etikk og hvordan man skal kommunisere på nett, sier Bech.

Han sier at i utgangspunktet er Tiktok en uskyldig app, og ser ikke noe galt med at barn holder på med det.

– Mange av disse nettjenestene har en aldergrense for en grunn. Problemet ligger i kommentarfeltet og den ufine dialogen som kan oppstå der, mener Bech.

Han påpeker også at man ikke kan ta utgangspunktet i bare en app. Man ser lignende tegn i andre kommunikasjonsplattformer som Snapchat.

– Nettmobbing er vanligvis mer kompleks enn at det bare skjer på en app, så det er ikke riktig å skylde alt på Tiktok. Det er viktig at foreldrene har øynene åpne og følger med på hva barna gjør på internett, avslutter han.

Åpenhet

Synne og Vigdis ser på Tiktok-videoer sammen

For Vigdis og Synne er kommunikasjon viktig.

– Vi prøver jo å følge med. Det er viktig å ha en god dialog med alle barna om det. Vi gir Synne frihet fordi hun er vettig, men det kan være videoer hun legger ut der hun ikke er klar over hva hun faktisk synger, sier Vigdis.

– Ja, det er jo dumt, fordi noen ganger er jeg ikke gammel nok til å vite hva teksten i sangen betyr, fortsetter Synne.

Vigdis går videre med å fortelle Synne om en sang hun så tidligere på dagen hun tenkte hun burde slette. De blir enige om å se på det sammen senere på dagen.

Tiktok famous

Magnus Waaler er en tidligere student ved Høgskulen i Volda, og har 50.000 følgere. Den første videoen han la ut fikk over 80.000 seertall, og siden har han vært hekta på appen.

– Jeg trodde ikke mine egne øyne, sier Waaler.

Han anerkjenner selv at han ser en del stygge kommentarer på Tiktok.

– Stakkars barn, tenker jeg noen ganger til meg selv. Fordi det er så mange slemme kommentarer som blir slengt rundt.

Waaler mener også at løsningen på problemet kan ofte være å ignorere kommentarene.

– Med en gang du svarer er det vanligvis flere som henger seg på, og da kan det spinne ut av kontroll. Jeg vil heller anbefale å ikke svare, og la debatten dø ut.

Waaler ønsker at det skal være et større fokus på nettvettundervisning på skolen.

– Forkastelig

– Jeg synes det er dumt at folk tør å skrive stygge ting i kommentarene, for å så ikke tørre å si det i virkeligheten, sier Synne. Hun mener at de som sender fæle meldinger gjør det for å virke kule.

– Det er jo forkastelig, men jeg vet ikke hvor man skal ta tak i det. Mye av det er vel knyttet til oppveksten, mener Vigdis.

Hun sier at hun ikke får med seg alt som barna gjør på nettet, men prøver likevel så godt hun kan.

– Jeg vet jo ikke hvem som sender meg meldinger noen ganger, det kan være en venninne som tuller med meg eller en gammel mann. Jeg tar ingen sjanser, avslutter Synne.