Debutanten fra Runde


33 åringen fra Runde har brukt mange timer foran skjermen - i august debuterte hun med novellesamlingen Slemme jenter.
33 åringen fra Runde har brukt mange timer foran skjermen - i august debuterte hun med novellesamlingen Slemme jenter.
Ettermiddagen er stille og rolig på Runde. Høsten har gjort sin innmars på øya. Det samme har Monica Goksøyr. Hun er oppvokst på Runde, men bor i Oslo. Nå er hun tilbake på Runde for å snakke om den nyutgitt boka hennes Slemme jenter på Runde Miljøsenter.
Er hun slem? Tvert imot, med varme, orginalitet og dybde skriver hun syv noveller med jenter i hovedrollene. Slemme jenter tematiserer jenter i relasjoner til andre, jenter på søken etter mening og jenter med fedre på sjøen og mødre fra Asia. Goksøyr debuterer snart også selv som mor.
Hun får et stort smil om munnen når hun snakker om livet i magen. Et like stort smil brer seg utover ansiktet hennes når hun begynner å fortelle om veien til å bli forfatter.
- Jeg har alltid likt å fortelle historier.

Historier har det blitt mange av. Som den eneste jenta født i 1990 på Runde begynte hun i 1.klasse med kun to andre.
- Det er en fortellerkultur her på Runde, med sagn og eventyr.

Da Goksøyr var liten trodde hun at Norge var Runde og at da familien kjørte ut tunnelen fra Runde var de et helt annet sted.
- Hele min verden var jo dette øysamfunnet, jeg kjente meg fri og har mange gode minner fra tiden min her. Det er en vakker blanding av natur og mennesket i naturen. Nå som jeg har bodd så lenge i Oslo ser jeg ekstra godt hvor vakker øya er, sier Goksøyr tankefullt med Runde-dialekten sin.
Dialekta hennes vitner om at hun har holdt på røttene sine til tross for mer enn 15 år i Oslos gater. Goksøyr har en far fra Runde, derav Goksøyr, som er et sted ved det kjente fuglefjellet. Moren er fra Thailand.
- Runde er en spesiell plass. Vi ble stemplet som spesielle og litt rare mennesker vi som bodde på Runde da jeg var liten. Jeg synes det er fint å være rar, humrer hun.
Debutantboka hennes er en god blanding av bygd møter by og by møter bygd. Goksøyr forteller om inspirasjonen hun har hentet fra Runde og naturen, men også fra Thailand og den buddhistiske tilnærmingen.




Lundefuglen, Rundes stolthet, må selvsagt være med inn i huset, her som koppdekorasjon.
Lundefuglen, Rundes stolthet, må selvsagt være med inn i huset, her som koppdekorasjon.
- Roen på Runde skal man lete lenge etter.

Goksøyr er tydelig på at hun vil fortsette å skrive. - Å skrive gir meg en frihetsfølelse, smiler hun mens hun signerer boka si. Signaturen var hun ikke helt fornøyd med før, nå må hun signere såpass mange bøker at hun har begynt å få teken.
Drømmen hennes er å kunne leve av å være forfatter. Selv om hun er bosatt i Oslo kommer hun oftere og oftere tilbake til Runde, for å slappe av og hente inspirasjon.








Med et blikk tilbake mot bestemoren og røttene hennes.

Og et smilende blikk fremover, håper hun å kunne skrive en roman etterhvert.
