Den viktige møteplassen

I Syvde finner vi Møteplassen Brukthandel, som i en årrekke har vært et sosialt treffpunkt for mange.

I snart 20 år har brukthandelen holdt åpent.

For mange har dette blitt et viktig avbrekk i hverdagen.

Vanylven kommune er en av kommunene med eldst befolkning i Norge, og en prognose fra SSB viser at denne trenden kommer til å fortsette.

Syvde er et av tettstedene i Vanylven som har en aldrende befolkning. Det er få tilbud for de eldre i umiddelbar nærhet, og brukthandelen har derfor blitt ekstra viktig for mange.

— Det er godt å komme seg ut av huset. Hadde jeg ikke dratt hit, ville jeg bare brukt dagen på å stirre inn i TV'en i stua, forteller en av karene rundt bordet.

De er en god gjeng som pleier å ta turen. Det er ikke alltid det passer, men særlig tirsdagene passer de på å dra.

— På lørdagene skjer det litt mer enn ellers i uken, så det er ikke alltid man har tid. Men er det ingenting annet på agendaen, rusler vi ned hit, sier en av de andre, med et smil om munnen.

Alle har fått seg en kopp kaffe, og vaffelen forsvant ned i gapet for en stund siden. De nyter godt av hverandres selskap. Rundt bordene summer det av stemmer, og latterkulene sitter tett.

— Det er ikke alltid vi er enige, men det gjør ingenting. Stemninga er fortsatt like god, humrer de.

SLÅR AV EN PRAT: Skravla går mellom kameratene (fra venstre) Per Kåre Eikrem, Arvid Røys og Magne Myklebust.

SLÅR AV EN PRAT: Skravla går mellom kameratene (fra venstre) Per Kåre Eikrem, Arvid Røys og Magne Myklebust.

HYGGELIG STUND: Karene synes det er godt med en luftetur i ny og ne.

HYGGELIG STUND: Karene synes det er godt med en luftetur i ny og ne.

Det er sjeldent et stille øyeblikk rundt bordet.

Oddrun Kobbevik og Lone Nordal Christensen er blant de som tok turen tirsdag ettermiddag. Selv om de bor et lite stykke unna, var det ikke store tiltaket å sette seg i bilen og kjøre til Syvde.

— Vi er her av og til, når det passer. Det er fint med en sosial møteplass, der man kan ta en seg en vaffel og en kopp kaffe, sier Kobbevik.

Pandemien satte en stans for vaffelsalget. Nå på nyåret har de fått tørket støv av vaffeljernet, og butikken oser av lukten av nystekte vafler.

Med kaffe i den ene hånden og vaffel i den andre, satte damene seg ned i sofaen og slo av en prat med de andre som var der.

— Gikk ikke rundt

Lillian Henden (75) er frivillig i bruktbutikken, og trives svært godt med det. Hun kommer opprinnelig fra Nord-Norge, men har bosatt seg i den lille bygda på Søre Sunnmøre. Hun forteller at de tidligere også holdt åpent på torsdager, men at mangelen på frivillige har ført til at de måtte kutte en dag.

— Det gikk ikke rundt. Det er ikke alltid det passer for alle å jobbe de oppsatte dagene. Vi var ikke nok folk til at det var bærekraftig å holde åpent tre dager i uken, sier Henden.

Det er totalt 17 frivillige ved brukthandelen. De fleste er pensjonister. Selvom 17 frivillige virker som mye, er det ikke nok til å holde åpent tre dager i uken.

Givende arbeid

Erling Nykrem (67) forteller at det de siste årene har vært vanskelig å rekruttere flere frivillige.

—Vi blir jo mer avhengig av at folk melder seg, og vi opplever at det er særlig de eldre som tar tak. Men det er ikke alle som har kapasitet til jobben, dessverre, sier han.

Selv har han vært frivillig i mange år og synes det er fint at tilbudet opprettholdes. Som nylig pensjonert synes han det er godt å bruke deler av tiden på det viktige tilbudet.

— Det er ekstra fint når overskuddet går til et godt formål, altså til Røde Kors og deres arbeid, forteller han.

Brukt er "in"

De er begge enige om at det er viktig å ta vare på den lille møteplassen.

— Det er den sosiale delen som er viktig, for oss som jobber her ihvertfall. Men også for de som tar turen, forteller Nykrem.

Henden tilføyer at det er den eneste kafeen i Syvde.

— Folk reiser et stykke for å komme hit. De kommer fra Volda, Måløy og Nordfjordeid. Særlig i feriene er det travelt. Da kommer det gjerne folk fra de større byene, som Oslo, forteller hun.

— De kommer hit, for da møter de kjentfolk. Det er noe av det som har gjort at møteplassen har blitt så stabil, sier hun videre.

I 2022 opplevde de en dobling av omsetningen i butikken. Nykrem og Henden er enige om at det trolig skyldes en "trend" i å handle brukt.

— Ting trenger ikke lenger matche og være likt, det er "in" at det skiller seg litt fra hverandre, avslutter Henden.

GOD GJENG: Det er godt samarbeid mellom de frivillige. Fra venstre Erling Nykrem, Wenche Ann Sande og Lillian Henden.

GOD GJENG: Det er godt samarbeid mellom de frivillige. Fra venstre Erling Nykrem, Wenche Ann Sande og Lillian Henden.

STOR VARIASJON: Butikken byr på mye forskjellig, men det er kopper og kar det selges mest av.

STOR VARIASJON: Butikken byr på mye forskjellig, men det er kopper og kar det selges mest av.

Det kommer jevnlig inn påfyll av "nye" ting. Både de lokale i bygda og folk utenfra leverer inn gjenstander som trenger nye hjem.

— Det er mye bedre at folk kommer hit med det de ikke trenger lenger, enn at det går på dynga. Mye av det som kommer inn framstår som nytt, sier Henden.

Alt fra lysestaker og duker, til kopper og bestikk er å finne i butikken. Tidligere var det også en del møbler. Da det var veldig arealkrevende, valgte de å bruke denne plassen til kaffe-krok, der gjestene kunne slå seg ned og ta en prat. Det var et godt valg.