Langedalselva: en krafthistorie

Av Einar Vindegg Sindre Reinholt Live Wold                         Foto: Edvard Ruggesæter Ertesvåg Av Einar Vindegg Sindre Reinholt Live Wold                         Foto: Edvard Ruggesæter Ertesvåg

Av Einar Vindegg, Sindre Reinholt, Live Wold, Foto: Edvard Ruggesæter Ertesvåg

Av Einar Vindegg, Sindre Reinholt, Live Wold, Foto: Edvard Ruggesæter Ertesvåg

For ett år siden ga NVE grønt lys til å bygge kraftverk i Helge Kvam Karbø sin del av Langedalselva. Grunneieren ser saken som langt fra avgjort.

Helge Kvam Karbø har vokst opp 200 meter fra Langedalselva i Stranda kommune. Han har brukt elva hele livet. Selv er han en ihuga elvepadler, og har ambisjoner om å bli naturguide. Han vil stoppe utbyggingen.

– Et småkraftverk kan kanskje være profitabelt i et århundre. Men denne elva har rent fritt i tusenvis av år, med dyreliv og natur i utvikling rundt seg. Å bygge et kraftverk vil gjøre irreversible skader. Det finnes bedre måter å produsere grønn energi på enn å tørrlegge elveløp, sier Karbø.

El-sertifikater gis til utbygging av alle typer fornybar energi. Ordningen pålegger strømleverandører å kjøpe og distribuere strøm fra fornybare kilder.
– Energiselskapene burde satse på solceller, og ikke vannkraft. Teknologien er også på plass for bølgekraft. Godt plasserte vindmøller vil gjøre mindre skade enn et vannkraftverk. Hvis vi vil tjene penger på elvene bør vi tenke annerledes, ta vare på dem.

Karbø mener at den norske naturen har et fantastisk potensiale og viser til at Innovasjon Norge spår en tidobling i det naturbaserte reiselivet. – Det er tre ting turistene vil ha. Fjord, uberørt, og natur. Eller med andre ord, Langedalselva.

Skifte i mentalitet

Elvepadleren mener også at det er på tide med et skifte i nordmenns mentalitet.
– Jeg tror uansett det er feil å satse på å produsere mer og mer strøm. Det er på tide at nordmenn endrer forbruket sitt. Vi legger varmekabler i vegen til hytta for å slippe å måke, sukker Karbø.

FNs ferske klimarapport gjenspeiler flere av Karbøs meninger. Her går det frem at også nordmenn må redusere sitt eget høye energiforbruk dersom vi skal nå klimamålene.

Video: Helge Kvam Karbø

Video: Helge Kvam Karbø

Karbø mener nordmenn har likt å tro at ved å produsere vannkraft, tar vi et tak for verdensklima.
– Som nasjon kjøper vi store klimakvoter rundt om i verden. Som forbrukere dusjer vi lenge, lar lyset stå på og har varmelamper til å forlenge utesesongen i egne hager og terrasser, avslutter han.