Fra Ajob til Alisha

Kampen for å kunne være seg selv

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Året er 2012. I Somalia herjer det en borgerkrig mellom regjeringen og terroristgruppa, Al-Shabaab.

Klassekameratene til Ajob må ta et livsviktig valg: Enten slutte seg til regjeringen eller terroristgruppen.

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

For Ajob har det alltid vært en pågående kamp i Somalia. Mot seg selv og sin identitet.

Han velger å flykte til Norge, for å starte et nytt liv der.

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Det var ikke før Ajob Dhaqane fylte 16 år at han flyktet fra det krigsherjede hjemlandet og til Norge. Ajob tilbrakte hele sin barndom i Somalia, der kulturen i seg selv tydeliggjorde hans annerledeshet.

– I Somalia har gutter mer frihet, de gjør det de vil, men jeg har aldri hatt den type frihet. Jeg tror familien min visste at jeg var annerledes, for de pleide å beskytte meg mer enn brødrene mine.

– Jeg fikk for eksempel ikke komme for sent fra skolen. Kom jeg hjem ti minutter for sent, ville noen komme og lete etter meg.

Etter Ajob kom til Norge, prøvde han å finne sin identitet og utforske sin annerledeshet.

En dag fikk Ajob besøk av ei venninne som skulle hjelpe han med å gjøre seg klar for et julebord. Det var første gang Ajob følte seg som seg selv.

– Jeg hadde aldri følt meg mer selvsikker enn jeg gjorde i det øyeblikket. Jeg husker jeg følte meg som en superwoman.

Dette var starten på Ajobs nye identitet.

I 2021 ble Ajob til Alisha.

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Han ble hun

Etter denne opplevelsen pleide Alisha å kle seg ut med sminke ved forskjellige anledninger for å føle seg mer trygg i sin egen kropp.

Plutselig ble det en del av hvem hun var og en måte å uttrykke seg selv og følelsene sine overfor sin egen seksualitet.

– Å være i drag føles som å bare leve livet, forklarte hun.

Alishas reise mot å endre kjønn startet dermed med at hun var en dragqueen.

Det er vanligvis definert som en midlertidig endring av kjønnsuttrykk, og det innebærer ofte å opptre som et annet kjønn, gjerne under sceneopptredener eller i andre situasjoner.

– Vanligvis er drag mye ekstra, med fryktelig mye sminke, stort hår og spesielle antrekk. Det var aldri sånn at drag opplevdes som riktig. For meg handlet det kun om å få være feminin. Drag var bare ett skritt nærmere kjønnsskifte.

Alisha har alltid følt seg ukomfortabel i sin egen kropp, men veien til et kjønnsskifte har vært lang. I 2021 tok Alisha det endelige valget om å endre kjønn fra mann til kvinne, samt endre navn fra Ajob til Alisha.

– I fjor følte jeg at jeg bare måtte gjøre det. Jeg var nesten 26 år gammel, og det føltes riktig å starte prosessen med å skifte kjønn. Jeg har ikke angret et sekund siden jeg startet med hormoner.

I år har Alisha også endret kjønn juridisk, slik at det nå står «kvinne» i offisielle dokumenter.

– Nå står det at jeg er kvinne, også i passet mitt. Det er en deilig følelse.

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Et vanskelig aspekt ved å bytte kjønn, var å fortelle det og få aksept fra hennes familie i Somalia.

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

En uventet aksept

– Foreldrene mine døde da jeg var ung, så søsteren min har blitt en verge for meg.

I starten var det vanskelig og ubehagelig for Alisha å skulle fortelle familien at søsknenes bror har blitt deres søster.

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

– Jeg har et godt forhold til familien min nå, men i begynnelsen var det mye drama og uenighet. De bare fulgte den kulturelle strømmen.

Det var søsteren som hadde det vanskeligst med å akseptere Alishas nye livsstil.

– Jeg tror hun visste det hele tiden, men at hun kanskje ikke ville godta det med det første.

Likevel, etter litt tid til å fordøye nyheten, er søstrenes forhold så godt som tilbake til normalen.

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

I tillegg til ei søster, har Alisha to brødre som fortsatt bor i Somalia. Hun forteller at brødrenes reaksjon på kjønnsskiftet var overraskende.

– Jeg husker de sa “Hvis du hadde drept noen, som er det mest forferdelige du kan gjøre, vil vi alltid støtte deg fordi du er søsteren vår nå". To unge menn, som har vokst opp i Somalia og aldri har vært utenfor det landet, valgte å støtte meg til tross for hva religionen eller kulturen sier. 

Brødrene til Alisha er fortsatt bostatt i Somalia. Foto: Privat

Brødrene til Alisha er fortsatt bostatt i Somalia. Foto: Privat

Alisha sender jevnlig penger hjem til brødrene i Somalia.

– Nå skriver de «takk Alisha» i stedet for «takk Ajob». Det er en liten ting, men det betyr mye for meg.

Til tross for en vanskelig barndom så ser Alisha tilbake på oppveksten med et smil.

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

– Selv om den til tider var krevende , har det ikke stoppet meg fra å utforske mine feminine sider.

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Reisen til å finne seg selv

– Jeg husker at jeg pleide å høre mye på musikken til Jennifer Lopez, og jeg mimet til hver sang. På den tiden kunne jeg ikke snakke engelsk engang. Noen ganger, når jeg hører de sangene nå, synger jeg dem fortsatt feil.

I Somalia måtte hun ligge lavt og late som om hun var en del av de andre for å kunne være i fred.

Foto: Privat

Foto: Privat

– Jo eldre jeg ble, jo bedre ble jeg til å skjule ting. Det er mye man kan skjule, men man kan aldri flykte fra seg selv.

Heldigvis for Alisha ble hun aldri utsatt for vold eller mishandling for sin seksualitet i Somalia. Hun måtte derimot regne med å få slengt skjellsord etter seg.

– “khaniis” er ordet vi har for å være homofil. Hver gang noen sa det til meg, følte jeg at jeg fikk en kniv i magen. Jeg følte fysisk smerte. Ord var det største våpenet andre kunne bruke mot meg.

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Disse endingene har gitt Alisha selvtillit til å være seg selv fullt og helt.

– Det viktigste for meg er at jeg er fornøyd når jeg ser meg selv i speilet. Det har jeg aldri vært før. Jeg har aldri trodd at jeg var vakker eller kjekk før, selv når andre fortalte meg at jeg var det.

– Nå tar jeg tusenvis av bilder av meg selv daglig. Jeg betaler for å ha ekstra gigabyte på telefonen min, og den er full nå, ler hun.

Alisha har også en stor plattform på Tiktok, hvor hun legger ut videoer nesten daglig. Der har hun over 80.000 følgere. Hun er en av få som både har et transflagg og somalisk flagg på profilen sin.

Hver video får mange likes og kommentarer. Noen er støttende og positive, men de fleste er det stikk motsatte - harde, skumle og truende.

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Alisha har 86 500 følgere på TikTok. Her deler hun mye om hvordan det er å være en somalisk transkvinne. For hun var det helt uventet at kontoen skulle få så mange følgere. En av videoene har blitt sett av over en million mennesker.

Vil være et forbilde

– Jeg kan få tusenvis av kommentarer fra folk i Somalia. De skriver at de skal til å drepe meg og at familien min burde skamme seg over meg, men det føles så fjernt. Når folk i Norge skriver de samme tingene, treffer det hardere.

Responsen på TikTok-kontoen har ikke bare vært positiv. Alisha sier at rundt 75 prosent av kommentarene er negative og at 25 prosent er positive.

I Somalia kan du bli steinet til døde dersom du er homofil.

– Det skjer egentlig ikke så ofte, for det er vanskelig å finne konkrete bevis på at noen er homofil. Det skjer mer utenfor hovedstaden, hvor terrorgruppen, Al-Shabaab, har mer makt. Folk er veldig forsiktige med å vise at de er homofile, men noen blir likevel drept på grunn legningen sin.

Menneskene som følger Alisha på plattformene hennes ser opp til henne for å tørre å være åpen om at hun er en transkvinne som også Somalia.

– Noen sender meldinger til meg i håp om at jeg kan hjelpe dem, men det kan jeg ikke. Det er veldig vanskelig, fordi noen av meldingene er veldig alvorlige og emosjonelle. Alt jeg kan gjøre er å gi dem råd.

– Jeg får ofte henvendelser fra unge mennesker som er mellom to kulturer. Dette er folk som lurer på hvordan jeg turte å stå frem som skeiv, og som gjerne vil gjøre det samme som meg.

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

– Jeg ønsker virkelig å gi mer informasjon, fordi informasjon er makt. Jo mer du vet, jo mindre dømmende blir du. Den eneste måten å redusere hat er bare å forstå hverandre, snakke og sympatisere.

Video: Oda Wiik

Video: Oda Wiik

Håper på en bedre fremtid

Selv om det er ulovlig å være transkvinne i Somalia, håper Alisha på en bedre fremtid for de neste generasjonene.

– For første gang er LHBTQ + nå synlig for folket i Somalia. Til nå har de trodd at bevegelsen kun var en vestlig greie, nå ser de at det finnes både skeive og transkjønnede somaliere. Det er det første skrittet mot en bedre fremtid.

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

– Hvordan tror du livet ditt ville sett ut nå dersom du ble igjen i Somalia?

– Wow... Det ville vært veldig annerledes. Jeg tror jeg ville vært miserabel og latet som om jeg var en annen. Jeg ville sannsynligvis ha giftet meg med en kvinne, og gjort det som er forventet av en mann i Somalia. Hvis ikke hadde jeg sannsynligvis blitt steinet i hjel.

Alisha synes det er sprøtt å tenke over hvor mange mennesker som utgir seg for å være noen de ikke er i land som Somalia.

– Du vet ikke hvem som egentlig er en del av LHBTQ+-fellesskapet. Det kan være at noen i din familie, en nabo, kollega eller bare en tilfeldig fyr på gaten lever et dobbeltliv.

Regjeringen har forbudt og forakter homoseksuelle forhold, men noen ganger når folk blir tatt for å være homofile eller transer, blir de voldtatt. Hvordan kan du være homofob og fortsatt voldta andre menn? Noe stemmer ikke, fortsetter hun.

Foto: Oda Wiik

Foto: Oda Wiik

Alisha har også problemer med å forklare eller finne tilhørigheten sin, spesielt fordi familien hennes fortsatt bor i Somalia.

– Når folk spør meg hvor jeg er fra, sier jeg Somalia. Men jeg er norsk. Norge er mitt hjem. Det er utrolig hvor åpne og aksepterende mennesker i Norge er – spesielt sammenlignet med Somalia. Det er her jeg henter verdiene mine fra.

– Tror du Somalia vil bli mer aksepterende overfor LHBTQ+-samfunnet i nærmeste framtid?

– Jeg tror ikke det vil skje på hvertfall 10 år. Somalia har ikke hatt sin første demokratiske parlamentsavstemning ennå engang. De har ikke kommet langt. Det er virkelig trist at det er sånn.

Alisha forklarer at hun selv hadde det homofobiske synspunktet som er vanlig i Somalia.

– Det tok litt tid før jeg aksepterte at jeg var homofil. Nå har jeg akseptert meg selv fullt og helt, og jeg er lykkeligere enn noen gang. Alt skjer av en grunn, og alt blir bra til slutt.