Fra olje til blekk

Christian Skinnes jobbet på oljeplattform.

For en måned siden ble han sagt opp. Nå følger han drømmen.

Han var boredekksarbeider på oljeplattform. I ukene han var på land tatoverte han kunder i hjemme. Da oppsigelsen kom i september ble biinntekten til heltidsjobb.

For to uker siden åpnet han tatoveringsstudioet Skinnes Tattoo midt i havna i Fosnavåg. Tross den korte åpningstiden har kundene strømmet til fra hele Søre Sunnmøre. 30 kunder har vært innom siden starten med store og små prosjekter.

Hele oppstarten gikk fort for 34-åringen. Planen var å leie et tatoveringsrom og kontor. Nå leier han hele andre etasje i bygget.

Skinnes har brukt titalls timer i bygget for å fullføre tatoveringsstudioet. Flere liter maling har gått med, og på kveldene har han lagt gulv. Alt har han gjort på egenhånd.

Allerede er det galleri i første etasje, og nå som Christian har flyttet inn vil de to utvide. Sammen vil kunsteren og tatovøren skape et kunsthus. Han håper barn og unge vil bruke bygget fremover. Om det er tegning, foto eller håndarbeid. Skinnes er åpen for all kunst.

– I dag er tilbudet for de som ikke spiller fotball eller håndball for dårlig. Jeg savnet er brede kulturtilbud da jeg var ung. Håpet med det gamle bygget i havna er at alle kan ta det i bruk, sier Skinnes.

Skinnes Tattoo er den eneste profesjonelle tatovøren på Søre Sunnmøre. Det merkes, og 34-åringen har nok å holde fingrene i.

– Jeg tar med meg de gamle kundene inn i de nye studioet, sier han.

Derfor blir det ikke vanskelig for Skinnes å skulle videreføre jobben fra hjemmet til studioet. Kundene kommer fra hele Søre Sunnmøre. Etterspørselen fra Volda og Ørsta er ekstra stor.

– Det tatoverer mye kart og kompass. Men det må jeg bare regnet med, jeg har tatoveringstudio det gamle administrasjonsbygget til Voldnes verft, sier han med et smil.

Selv om han er den eneste tatovøren på Søre Sunnmøre ønsker han seg flere inn i yrket. En utdanning for å kunne bli tatovør mener han er viktig.

– I dag kan du kjøpe en tatoveringsmaskin på nett og få kommuneovelegen til å godkjennet stedet og begynne å kalle deg tatovør, sier han.

Den løsningen mener han er for enkel. Selv ville han ikke kalle seg selv hobby-tatovør før han kunne faget skikkelig.

– Det høres ikke bra ut med hobby-tatovør. Jeg turte ikke si at jeg var tatovør før jeg følte jeg mestret det, sier han.

For Christian har tegning alltid vært en form for terapi. Gradvis gikk han over til tatovering. Da var det ingen vei tilbake.

14 år har gått siden han plukket opp tatoveringsmaskinen for første gang. Han husker godt det første han tatoverte.

– Det var et kinesisk tegn. Det ble ikke bra i det hele tatt, sier han.

Den selvlærte tatovøren har brukt mange timer på seg selv og kunder for å perfeksjonere kunsten, men mener selv at han er langt i fra utlært. Nå har han jobbet som tatovør i 8 år.

– Jeg har alltid visst at jeg ville bli tatovør en aller annen gang, men nå var timingen god, sier Skinnes.

Han har fått beskjed om at han kan komme tilbake til jobben på oljeplattformen neste år. Hans tidligere arbeidsgiver loker med mange spennende planer. Det frister ikke Christian vekk fra familien og hjembyen.

Han har fått smaken av sin nye tilværelse i tatovørjobben. Han vil fortsette på heltid.

– Hadde vært gøy å bli med på deres eventyr, men jeg vil heller fortsette på mitt eget eventyr.