Fra organisering av matskap til et universalt system

Det nærmer seg påske, og hva er vel ikke bedre enn litt lesestoff mens man sitter ute i den stekende påskesola?
Jeg vil låne meg en bok, «Gravende journalistikk» av Morten Møller Warmedal og Guri Hjeltnes, den har jeg fått anbefalt.
Jeg sjekker biblioteket på Høgskulen i Volda sin nettside.
En bølge av lykke skyller over meg i det jeg ser at boken er tilgjengelig!

Men, hva i alle dager betyr disse tallene?

Jeg tar bilen og kjører ned til biblioteket på Berte Kanutte.

På bibliotek er hele første etasje fylt av fagbøker.
Bøker fulle av tekst med fagstoff om alt fra filosofi og journalistikk, til norrøn religion og psykologi.
Den første som møter meg er bibliotekar Bente Gunn Lien, og jeg lurer på om hun kan føre meg ett skritt nærmere lesestoff i påsken.
070.431, hva betyr disse tallene?
– Bøkene er inndelt i et tallsystem fra null til 900, og innenfor tallene har man faggrupper, sier Lien.
– For eksempel pedagogikk har nummer rundt 370. Når man søker etter en bok i systemet, får man opp nummeret som viser hvor den står på hyllen, forklarer hun videre.


Men hva eller hvem er det som bestemmer at pedagogikk har nummeret 370? Og hva er det som gjør at boken jeg vil låne har nummeret 070.431?
Lien nevner et navn; «Melvin Dewey», og anbefaler meg å ta en prat med spesialbibliotekar Geir Helge Nilsen.

Nilsen vet mye om historien til dette systemet, og ikke minst; historien til han som skapte det.

– Da Dewey var svært ung bestemte han seg for å organisere kjøkkenskapet til moren sin. Prosjektet førte videre til en tanke hos Dewey, om at dette med organisering av mel og krydder kunne overføres til hele kunnskapsuniverset!
Denne ideen tok han videre til organisering av bøker på biblioteket, og allerede i 1867 var «Deweys desimalklassifikasjon» presentert. Systemet organiserer bøkene i ti hovedklasser basert på emne, for eksempel «000» for generell kunnskap.
Boken jeg ønsker å låne starter på 0, og det tallet står for kunnskap. Nå er jeg enda et steg nærmere å kose meg med en bok i påsken.
Melvil Dewey var en amerikansk bibliotekar og en foregangsperson innen bibliotek og folkeopplysning. Foto: falt i det fri
Melvil Dewey var en amerikansk bibliotekar og en foregangsperson innen bibliotek og folkeopplysning. Foto: falt i det fri
070.431 er et veldig spesifikt nummer med tre desimaler, hvorfor er det så spesifikt?
– Systemet har nummer for alle fag, 070 er journalistikk. Tallene bak desimalen spesifiserer veldig godt innholdet i boken. Hvis man bruker pedagogikk som eksempel, er det ulike desimaltall for barnehagepedagogikk og grunnskolepedagogikk, forklarer Lien.
Hyllenummeret er 070, og .431 er undertittelen "undersøkende journalistikk".
Nå forstår jeg hvordan jeg finner fram til boken, og jeg bruker min nye kunnskap til å orientere meg gjennom bokhyllene.

Det tar heldigvis ikke lang tid for meg å finne fram til det ønskede lesestoffet, takket være Melvil Dewey!
Nå lurer jeg på; om jeg skulle lånt akkurat samme bok på et folkebibliotek, vil systemet være likt?

Jeg utvider min planlagte rute og tar turen til Ørsta folkebibliotek.

Biblioteksjef ved Ørsta folkebibliotek, Hanna Steinsvik, viser meg rundt i lokalet og forklarer hvordan de organiserer bøkene slik at biblioteket er brukervennlig.

– Alle bøker her har Dewey-nummer og fagbøkene er organisert deretter, mens skjønnlitterære bøker står i alfabetisk rekkefølge for å gjøre det enklere for besøkende, smiler hun.
– De skjønnlitterære er også delt inn i kategorier, med da for eksempel «krim», legger hun til.
Hun forklarer videre at Dewey-systemet brukes på biblioteker over hele verden.
– Poenget er at det skal være lett for alle besøkende å kjenne seg igjen i systemet vi bruker. På tross av landegrenser, snakker vi det samme språket i bransjen.
Alle jeg har snakket med er enige om at Dewey er et godt system som gjør det enkelt for allmenn å finne fram på bibliotekene.
– En bedre løsning har ingen klart å finne, avslutter Steinsvik.
Nå har jeg sikret lesestoffet til påsken. En stor takk til Dewey for at det er enkelt å finne fram i hyllene på biblioteket!
