Gammel buss i ny rute

Av Patrick Hansen og Emil Johansen

Det blir mer og mer populært å leie feriebolig gjennom den nettbaserte markedsplassen Airbnb, og på nettsiden kan man finne mange unike overnattingsopplevelser.

Én av dem finnes på Lauvstad, hvor det nederlandske paret Femke Lalleman og Venise Vintges snart kan tilby overnattinger i en mer enn femti år gammel buss.

Bussen har de selv hentet i Vestfold og kjørt den ni timer lange veien tilbake til Lauvstad, og nå håper de at bussen kan være klar til utleie allerede fra våren av.

– Vi håper vi kan være klare fra neste sesong av, men vi må fortsatt bytte et vindu i bussen, og fikse litt på badet, forklarer Femke.– Inspirasjonen til bussen hentet
vi fra filmen «Into the Wild».

Ideen til bussen fikk de fra spillefilmen «Into the Wild», og planen var å kunne tilby et overnattingssted med klare linjer til filmen.

– Ideen var å kjøpe en tilsvarende buss som den i filmen, og plassere den i et skogsområde vi eier, sånn at det blir mest mulig som i filmen. Men vi får se, bussen står ganske fint her også, forteller Femke og ler.

I tillegg til bussen leier paret også ut et stabbur, en hytte og en lavvo, og i tiden som kommer ønsker de også å kunne tilby yoga og workshops i en nyoppusset låve.

Selv om Venise er på jobb, er ikke Femke alene på småbruket av den grunn. Paret har sauer, griser og geiter som beiter fritt rundt på eiendommen, og som gjerne søker kontakt med mennesker.

Femke og Venise tilbyr sine besøkende å få være med på mye av dyrestellet og det dagligdagse arbeidet på gården, men Femke understreker at det på ingen måte er noe krav til leietakerne.

– Folk som kommer hit liker seg veldig godt, fordi de føler seg som en del av familien. Vi prøver å integrere folk i mye av gårdsarbeidet, og mange synes det bare er gøy. Men så har du selvfølgelig de som kommer hit uten å engasjere seg i oss og hva vi holder på med, så det er en fin kombinasjon, fastslår Femke.

Femke og Venise bosatte seg i Norge for første gang høsten 2012. Den gang bodde de i en campingvogn i Sandane. Der bodde de i hele ti måneder, før de bestemte seg for å se seg om etter en bolig. Et småbruk ble tilgjengelig på Lauvstad, og resten er historie.

– Vi kom til Norge fra Nederland fordi vi søkte et mer naturlig liv i roligere omstendigheter. I Nederland er det mye stress og veldig travelt, og du får det ikke så rolig, og med så fin natur som du får her i Norge, forteller Femke.

Det kan virke som at paret har funnet drømmehjemmet, og det vil de fortsette å dele med fremmede gjennom Airbnb. Og med flere nye prosjekter på trappene, har de ikke tenkt å flytte på seg med det første.

– Vi ville ha en rolig og fin plass,
og det fant vi her.