CUPHELTENE FRA 2012

Da Ulsteinvik ble Gullsteinvik

FOTO: Eivind Hauger

FOTO: Eivind Hauger

Elleve år har gått siden cupsensasjonen på Ullevål Stadion.

FOTO: Eivind Hauger

FOTO: Eivind Hauger

Foran 24 217 tilskuere, skjedde det ingen trodde var mulig.

FOTO: Eivind Hauger

FOTO: Eivind Hauger

Mot Tippeliga-laget Tromsø, ble førstedivisjonslaget Hødd fra Ulsteinvik Norgesmestere i fotball.

FOTO: Eivind Hauger

FOTO: Eivind Hauger

Helland, Heltne og Klock var tre avgjørende brikker på suksesslaget. De tre spillerne forteller stolt om eventyret på Ullevål.

– Det mest spinnville jeg har vært med på.

Pål Andrè Helland

FOTO: Eivind Hauger

FOTO: Eivind Hauger

– Det er det mest spinnville jeg har vært med på i løpet av min karriere, forteller den tidligere Hødd-spilleren Pål Andrè Helland til Nærnett.

Helland la fotballskoene på hylla i fjor, ti år etter cupfinaletriumfen, men likevel sitter begivenheten friskt i minne. Han forteller at han fortsatt husker finalen i 2012 nesten minutt for minutt.

– Det er sånn at man kan bli religiøs av mindre.

For det var ikke skrevet i stein at Hødd skulle bli norgesmestere den sesongen. Snarere tvert imot. Hødd-laget var ingens favoritt til å gå seirende ut av finalen - bortsett fra for spillerne selv.

Helland forklarer troen på eget lag som en ungdommelig, sunn naivitet innad i spillergruppen. Flere av spillerne var ferske i toppfotballen og hadde så vidt bikket 20 år da cupfinalen fant sted.

–Vi trodde ærlig og oppriktig at vi var bedre enn motstanderen vi møtte, og det er et godt utgangspunkt. Det var ikke noe unaturlig for oss der og da at vi skulle spille cupfinale, forklarer han.

Oppholdet i Ulsteinvik-klubben er nok ikke det 33-åringen huskes best fra, men likevel ble det et definerende år for den nå merriterte fotballspilleren.

Cupeventyret med Hødd ble som et springbrett ut i suksesskarrieren, forteller han. For tittelen som norgesmester ble den første av mange.

FOTO: Bjørn S. Delebekk, VG

FOTO: Bjørn S. Delebekk, VG

FOTO: Bjørn S. Delebekk, VG

FOTO: Bjørn S. Delebekk, VG

Etter oppholdet i Hødd, ble den da 22 år gamle angriperen fra Kyrksæterøra hentet tilbake til Rosenborg. Det ble starten på en enorm suksess, hvor Helland var en sentral brikke i et RBK som ble Norgesmester tre ganger og seriemestere fire.

Likevel beskriver han eventyret med Hødd i 2012-sesongen som det sykeste han har opplevd i sin karriere.

– Akkurat der og da var det flere unge spillere med stort talent og ambisjoner som befant seg nede i havgapet der på samme tid. Tilfeldighetene ville ha det til at vi alle var der samtidig og klarte å skape noe veldig bra sammen, mimrer han.

I tillegg trekker han frem samholdet og kjemien mellom spillerne som noe helt spesielt, fordi alle fikk spille på sine styrker og vise seg fra sin beste side.

– Jeg er veldig stolt av det.

FEIRER: Helland feirer. FOTO: Bjørn S. Delebekk, VG

FEIRER: Helland feirer. FOTO: Bjørn S. Delebekk, VG

Siden han la opp i november 2022, har hverdagen bestått av fotball gjennom andre kanaler. Blant annet har hemnværingen vært mye å se i studio under Viaplays Premier League-sendinger.

– Man må gjøre noe med det fotballhodet man har fått tildelt, forteller Helland.

Og det er tydelig at han skal fortsette med. For fire måneder etter beskjeden om at han ville legge opp, kom bekreftelsen på hans neste prosjekt. Helland gjør retur til Lillestrøm, hvor han denne gangen skal fungere som trener for U19-laget.

– Jeg har brukt litt på å finne ut hva jeg har lyst til å holde på med, og jeg er veldig glad for å få denne muligheten. Denne rollen kan også kombineres med Viaplay-jobben som jeg trives godt i. Det er to jobber som gjør meg bedre i begge to. Det er en veldig spennende tid vi går inn i både for Lillestrøm og norsk fotball, sa Helland til lsk.no etter offentliggjøringen av sin nye jobb.

Dermed blir han igjen å se på treningsfeltet i Lillestrøm, noe han selv uttrykker å ha savnet siden november.

FOTO: lsk.no

FOTO: lsk.no

– Vi hadde et motto den gangen. «Man spiller ikke fotball for å få seg nye venner»

Vegard Heltne

FOTO: Eivind Hauger

FOTO: Eivind Hauger

– Og dette mottoet brukte vi for alt det var verdt. Kompiser hadde vi nok av innad i laget.

Det forteller tidligere venstreving for suksesslaget Hødd 2012, Vegard Heltne fra Ulsteinvik. Etter elleve år med Hødd-logoen på brystet, la 34-åringen i 2017 fotballskoene på hylla.

At laget som midt i OBOS-sesongen lå på direkte nedrykk skulle bli norgesmester, virket usannsynlig for mange. Heltne forteller at opplevelsen fortsatt ikke har gått opp for han.

Det er nesten uvirkelig. For vi var egentlig ikke så gode.

Før kvartfinalen så avansementet vanskelig ut for Hødd, som da lå på direkte nedrykk i OBOS-ligaen. Trekningen resulterte i FK Haugesund på bortebane, som den sesongen kun hadde tapt en kamp på hjemmebane i det som da het Tippeligaen.

Men da Ulstein-laget gikk seierende ut av kvartfinalen, virket plutselig Brann som en overkommelig motstander i semifinalen. Og som de selv hadde forventet, danset Hødd seg videre med en 3-1-seier mot Brann.

Få trodde at laget fra den lille bygda på Søre Sunnmøre kunne ta seg helt til topps i cupfinalen. Bortsett fra laget selv.

– Den kampen så vi på oss selv som favoritter, som sikkert de eneste i Norge. Bak i hodet så tenkte man at det her kommer til å gå, av en eller annen grunn.

FEIRING: Vegard Heltne feirer med lagkamerater. FOTO: Arne Flatin

FEIRING: Vegard Heltne feirer med lagkamerater. FOTO: Arne Flatin

FEIRING: Vegard Heltne feirer med lagkamerater. FOTO: Arne Flatin

FEIRING: Vegard Heltne feirer med lagkamerater. FOTO: Arne Flatin

FEIRING: Vegard Heltne feirer med lagkamerater. FOTO: Arne Flatin

FEIRING: Vegard Heltne feirer med lagkamerater. FOTO: Arne Flatin

Heltne forteller også om en detalj som gjorde finalen helt spesiell for han. For i tillegg til mange gode kompiser på bana, var tre av medspillerne også slektninger av ulsteinvikeren.

Heltne er bror til Eirik Heltne, søskenbarn til Fredrik Aursnes og tremenning til Sivert Heltne Nilsen, som alle var i cup-troppen. 34-åringen trykker at han er glad for å ha opplevelsen sammen med de tre.

Aursnes, som for tiden herjer i Benfica og i april skal spille kvartfinale i Champions League, trekker han frem som en han er spesielt stolt av å ha fulgt den siste tiden.

– Jeg visste det der og da. «Nå spiller jeg sammen med noen som kommer til å bli veldig gode.»

FOTO: Per Werkland

Om sin egen fotballkarriere er han derimot mer sjenert i beskrivelsen.

– Man ser sine egne begrensninger. Jeg var god i Hødd, men jeg tror ikke jeg hadde vært god noen andre steder, ler han.

Få dager etter at Heltne offentliggjorde at han ville legge opp i 2017, fikk han sitt første trenertilbud fra Ørsta IL. Der ble han værende i tre år, før jobben tok for mye tid.

Nå trener han Åmdal IL i 5. divisjon og jobber som byggingeniør.

– Det var veldig gøy når jeg var i Hødd, de ti-elleve årene. Men det er ganske slitsomt å jakte prestasjoner hver dag, hele året. Det er litt fint nå, at man bare kan ha det kjekt.

FOTO: Per Werkland

– Jeg synes fremdeles det er fascinerende.

Fredrik Klock

FOTO: Eivind Hauger

FOTO: Eivind Hauger

For en av spillerne i troppen, kronet cupfinalen en elleve år lang karriere. Fredrik Klock bar på Ullevål stadion kapteinsbåndet rundt overarmen for siste gang før fotballskoene ble plassert på hylla.

— Det var utrolig deilig å gå ut slik. Det var befriende egentlig, forteller ålesunderen til Nærnett.

Han kan fortelle om en sesong preget av flere skuffende opptredener, men likevel nok gode prestasjoner til at laget akkurat fikk reddet plassen i OBOS-ligaen det året, i tillegg til cupfinaleseieren.

41-åringen beskriver det som en utrolig følelse å kunne ha en slik sesong som avslutning på karrieren.

– Jeg synes fremdeles det er fascinerende. Jeg følte vi fortjente det.

Han trekker frem uforutsigbarheten med fotball som en av sportens kjekkeste aspekter. At ingen kamper er avgjort, selv hvor overlegen man ser ut på papiret, er noe han setter pris på.

— Vi hadde kniven på strupen hele sesongen. Det er litt psykologisk, fordi man må prestere. I cupen måtte vi ikke det, og vi møtte hele tiden overmenn. Det var utrolig sterkt, det vi gjorde der.

KAPTEIN: Fredrik Klock. FOTO: Einar Orten Trovåg

KAPTEIN: Fredrik Klock. FOTO: Einar Orten Trovåg

BLÅSARANE: Ivrige Hødd-fans på tribuna under finalen. FOTO: Eivind Hauger

BLÅSARANE: Ivrige Hødd-fans på tribuna under finalen. FOTO: Eivind Hauger

I AKSJON: Fredrik Klock mot Tromsø. FOTO: Eivind Hauger

I AKSJON: Fredrik Klock mot Tromsø. FOTO: Eivind Hauger

Årsaken til suksessen, tror 2012-kapteinen kan ligge mye i at kvaliteten på laget som troppet opp på Ullevål i november den gangen, var mye høyere enn det både klubben selv og de fleste rundt var klar over.

Flere av spillerne står med flere kamper med flagget på brystet, og to av cupfinale-heltene ble nylig tatt ut på landslaget igjen.

De største stjernene, som Fredrik Aursnes, Ørjan Håskjold Nyland og Sivert Heltne Nilsen, har ikke før i senere år fått vist seg frem. Likevel forteller Klock at laget hadde troen på at de skulle nå helt til topps.

– Det nok var få som hadde troen på oss den dagen. Men jeg må innrømme at vi hadde veldig troen på oss selv, innrømmer han.

Med en karriere i flere norske toppklubber, i tillegg til en cupfinaleseier med Brann, er Klock likevel klokkeklar på hvilket øyeblikk han synes er størst.

Det er utvilsomt cupfinalen. Det å få gå frem sammen med Hødd som førstedivisjonsklubb, og i tillegg være så heldig at jeg får være kaptein og ta imot pokalen… Det var utrolig stort. 

CUPFINALE: Fredrik Klock feirer etter triumfen mot Tromsø, med Norgesmester-pokalen i hånda. Her sammen med Ørjan Håskjold Nyland. FOTO: Eivind Hauger

I årene etter cupfinalen, har Klock involvert seg i lokalfotballen hjemme i Ålesund. For tiden sitter han i styret i SIF/Hessa i Skarbøvika, hvor han også trener sine to døtre.

Flere av spillerne trekker frem en viktig mann i kulissene av suksesshistorien.

– Vi hadde en trener – Lars Arne Nilsen – som ufarliggjorde og pratet ned motstanderene veldig, for å prate oss opp. Og hvertfall på den tiden så funket det veldig bra, forteller Vegard Heltne.

FOTO: Per Werkland

Fredrik Klock, som var kaptein for Hødd i 2012, forteller også om viktigheten av Nilsen. Han beskriver suksesstreneren som avgjørende den sesongen.

– Han var også litt fersk i gamet, og det var en fersk opplevelse for oss alle. Da har man en litt sånn naiv tro på at man skal få til ting, forteller Klock.

FOTO: Einar Orten Trovåg

I senere år har Pål-André Helland møtt på flere av sine tidligere kollegaer fra tiden i Hødd. Spesielt har treneren fra tiden, Lars Arne Nilsen, satt spor hos 34-åringen.

Blant annet har de to møttes til både gullkamper og mesterfinale i 2017 med Hellands Rosenborg og Nilsens Brann. 33-åringen forteller at de fortsatt er veldig glad i hverandre. Det samme sier han om lagkameratene.

– Vi har opplevd det sykeste vi har opplevd i livet sammen. Så man er på en måte knyttet sammen for livet.

FOTO: Knut Arne Aarset