Hvor mye skal man finne seg i?

Kvinnelige lærlinger opplever seksuell trakassering på lærestedene.

Jeg tåler ganske mye, men det kommer til et punkt hvor jeg ikke takler mer. Da har det vært ganske ille.

- Kvinnelig lærling

Før søknadsfristen til videregående opplæring gikk ut 1. mars ble kvinner oppfordret til å søke yrkesfag. I mannsdominerte bedrifter forteller kvinnelige lærlinger at de opplever seksuell trakassering.

Flere av jentene Nærnett har vært i kontakt med har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på sin læreplass. 

– Seksuell trakassering er noe man må regne med som kvinne i dette yrket. Jeg tror ikke alle vil innrømme det, sier en av dem.

Lærlingene Nærnett har snakket med, ønsker å være anonyme.

Jentene har opplevd både fysiske og verbale krenkelser på lærestedene. Sosiale arrangementer er verst. Her er man ekstra utsatt som en del av mindretallet. 

– Mange gruer seg til julebord, sier en av dem.

Utbredt problem

Ikke bare har de selv hatt ubehagelige opplevelser. Jentene har venninner som har opplevd det samme. De forteller at som kvinne må man ha bein i nesen for jobbe i en bedrift med nesten bare menn. Man blir nødt til å tilpasse seg.

– Det er på en måte blitt normalt for meg. Jeg er en av få jenter på arbeidsplassen, og det kan være utfordrende til tider, sier en kvinnelig lærling.

Tall fra SSB viser at kvinner mellom 18 og 24 år er de som er mest utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet. Det kommer også frem at trakassering er mer utbredt på arbeidsplasser med overvekt av det ene kjønnet. 

–  Du er tøff hvis du velger å være den eneste jenten i en mannsdominert bedrift, sier en av de kvinnelige lærlingene.


Rådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet Shorish Azari sier det jentene forteller om er et kjent problem. 

– Det er snakk om unge kvinner som er utplassert på en mannsdominert arbeidsplass, hvor det med en gang er større risiko for å bli utsatt for seksuell trakassering, forklarer han. 

Seniorrådgiver i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i Møre og Romsdal, Pål Bakke, forteller at seksuell trakassering kan få store konsekvenser for de som opplever det.  

– Lærlinger skal ha et godt møte med arbeidslivet og det skal være nulltoleranse for trakassering og mobbing på arbeidsplassene.

Røff sjargong

 – Menn som er vant til å jobbe med andre menn, kan fort bli ekle i kjeften, sier en av kvinnene.

Azari har i flere år jobbet med forebygging av seksuell trakassering. Han blir stadig overrasket over hvor ille det kan være, og kjenner igjen jentenes beskrivelser. Det er noen menn som enten bevisst, eller på en fleipete måte, kommer med vitser eller seksuelle kommentarer.

 – Det er ikke vanskelig å tenke seg til at dette er et problem i et mannsdominert yrke med røff sjargong.

Illustrasjonsfoto. Foto: Ingrid Uleberg

Illustrasjonsfoto. Foto: Ingrid Uleberg

Illustrasjonsfoto. Foto: Ingrid Uleberg

Illustrasjonsfoto. Foto: Ingrid Uleberg

Shorish Azari. Foto: Likestillings-og diskrimineringsombudet

Shorish Azari. Foto: Likestillings-og diskrimineringsombudet

"Konflikter har en tendens til å eskalere når lærebedriftene finner ut at lærlingen har varslet. Flere lærlinger unngår derfor å varsle om forholdene i lærebedriften, selv om lærlingen vet om lovbrudd både i forhold til opplærlingsloven og arbeidsmiljøloven."
Elev- og lærlingombudet i Møre og Romsdal, årsrapport 2018/2019

Illustrasjonsfoto. Foto: Ingrid Uleberg

Illustrasjonsfoto. Foto: Ingrid Uleberg

Vanskelig å varsle

– Mange føler seg veldig liten i en vanskelig situasjon. For du er jo bare lærling, og de andre har gjerne jobbet der i flere tiår, sier en kvinnelig lærling.

Elev- og likestillingsombudet i Møre og Romsdal, Tove Regine Stranden, trekker frem at lærlingene kan føle seg små i møte med personer som har jobbet lenge i bedriften. 

– Det skaper en ubalanse i maktforholdet. Du skal være ganske tøff for å tørre å si ifra. 

NHO sier det er viktig å avdekke uheldige forhold. 

– Det skal være lav terskel for varsling. Det er viktig at alle bedrifter har rutine på dette, slik at det kan bli satt i gang tiltak med en gang det oppdages, seniorrådgiver i NHO Pål Bakke. 

Han legger til at ute i bedriftene er det opplæringskontorene som har ansvaret for lærlingene. 

Rådgiver i fylkeskommunen, Maiken Røshol, sier at de holder på å lage retningslinjer for hvordan elevene ute i lære lettere kan varsle om uønsket seksuell oppmerksomhet. 

 – Bedriften er også pliktig til å skape et godt og trygt arbeidsmiljø fritt for trakassering.

Illustrasjonsfoto. Foto: Ingrid Uleberg

Illustrasjonsfoto. Foto: Ingrid Uleberg

Lang vei å gå 

 – Lærlingene skal dit for å lære, og bli en fremtidig arbeidstaker. De skal ikke dit for å få grensene sine testet eller bli utsatt for trakassering, sier Azari.

Han mener det burde vært mer fokus i skolen og i bedrifter på at seksuell trakassering ikke er noe jentene skal finne seg i. 

– Man skulle kanskje trodd at bransjen lærte når #metoo kom frem. Det er dessverre ikke slik at alle arbeidsplasser har blitt bedre på å forebygge og hindre at seksuell trakassering skjer.

Dersom du har opplevd seksuell trakassering på din arbeidsplass eller har andre tips, kan du ta kontakt med oss på nett@hivolda.no