Islenderen som tok Volda til eliten

For syv år siden, i 2016, kom Halldór Stefán Haraldsson til Volda. Da hadde han skapt et navn for seg, både som spiller og trener i den islandske eliteserien.

Den nye voldatreneren sin ankomst til Sunnmøre, kom på et vanskelig tidspunkt. Han kom etter at Volda hadde rykket ned til andredivisjon og klubben slet med spillerstallen.

 – Det var et litt rart tidspunkt å komme på. Da jeg signerte hadde klubben forventninger om å beholde en stor del av spillerstallen, så forsvant stort sett hele gjengen.

En spiller som ble, var kaptein Kine Kvalsund (på bildet). En viktig brikke gjennom hele regjeringstiden til Haraldsson.

–  Da jeg kom var jeg ikke klar over hva jeg kom til, det var ukjent nivå og ukjent hvordan klubben styrte. Kulturen er mer eller mindre den samme, så det var lett å komme inn i samfunnet.

Islenderen hadde heller ingen problemer når det kom til språket.

–  Vi lærer dansk på Island. Islandsk er også ganske likt nynorsk, så det gikk helt fint.

Fra vanskelig utgangspunkt til oppbygning

– Jeg kom i en krisetilstand. Vi sto nesten uten spillere og styret diskuterte at det var mulig at Volda kunne rykke ned til tredjedivisjon.

Det skjedde ikke, Volda gikk mot all odds og spilte seg opp til en andreplass, med en hjemmeseier mot opprykslaget Charlottenlund.

–  Det ble en fantastisk sesong, to tap mot Ulteira gjorde at vi ikke rykket opp, men det var kanskje like greit.

Haraldsson fikk rekrutert spillere som Marte Nornes, Hanna Ræstad og Hilde Søyseth (på bildet). Spillere som idag preger startoppstillingen til Volda.

Oppryk på oppryk

Opprykket til førstedivisjon kom i Haraldsson sin andre sesong. Hans debut i divisjonen, gikk over all forventning. En sterk fjerdeplass, det gav mersmak og tro på videre opprykk.

– Jeg hadde en drøm om å kunne trene i den norske eliteserien, men jeg tenkte ikke umiddelbart at det var Volda jeg kom til å trene da.

Fire sesonger spilte Volda i førstedivisjon før det var duket for fest og nok et opprykk.

–Sesongen da vi rykket opp til Eliteserien, var fantastiske, med noen glimrende kamper. Seier borte mot Gjerpen og Haslum. Og så selvfølgelig den kampen mot Levanger i Ørstahallen, da vi sikret selve opprykket. Det var en kjempekamp.

Fra opprykkskampen mot Levanger i Ørstahallen

Fra opprykkskampen mot Levanger i Ørstahallen

Tidligere i år ble det annonsert at dette blir Haraldsson sin siste sesong for klubben, og Islenderen har allerede fått jobb i eliteserien for herrer i Island.

– Jeg vil dra nå som Volda er i Eliteserien. Og det gir best mulig utgangspunkt til å bygge på videre.

– Jeg gikk ganske tidlig ut med at jeg skulle slutte. Man setter seg i stor fare som trener, når man kommer så tidlig med beskjeden. Man vet aldri hvordan det påvirker laget, og man vet aldri hva styret finner på.

– Jeg ikke lyst til å ta den beslutningen langt frem på våren. Fordi jeg hadde bestemt meg, og jeg vet hvor vanskelig det er å få på plass ny stall, trener og alt apparatet rundt det. Så ut av respekt for dem tok jeg den sjansen og kom ut med det tidlig. Og det har lønt seg. Klubben har fått en kompetent trener og har kommet godt i gang med neste års spillestall. Det er jeg veldig glad for.

Å trene herrehåndball på Island blir en ny opplevelse for Haraldsson, som har trent jente og damelag til nå.

– Jeg er veldig spent på det. Helt ærlig så har jeg ikke tenkt veldig mye på det.

– Men omstillingen til herrehåndballen blir spennende, jeg tror det blir veldig krevende for meg. Jeg har trent utøvere her på veldig høyt nivå, så det blir ikke noe annerledes. Det blir forskjellig taktisk og spillmessig.

Det er kanskje noen nye ting jeg må forholde meg til, men det handler i stor grad om å ha et bra konsept og tro på seg selv.

Avskjeden

– Det er veldig mye jeg kommer til å savne her. Det er først og fremst spillerne og de i klubben som jeg har fått jobbet med i syv år, og fått nære relasjoner med. Hele årets spillerstall blir et stort savn, vi har vært gjennom mye sammen. Det har vært en tung sesong, selv om det har vært gøy. Jeg føler vi har knytt et sterkt bånd, alle sammen. Det blir vanskelig å forlate spillerne.

– Det er også selve arenaen og folk vi har blitt kjent med. Familien har blitt kjent med og fått mange gode venner, som man innser at man ikke kommer til å møte på daglig basis de neste årene.

Når Haraldsson forlater Volda kan han se tilbake på to opprykk, over 3700 seriemål og en haug med gode lag og spillerprestasjoner

Den første sesongen i eliteserien har vært tøff for Haraldsson og Volda som står med to seire på 21 kamper. Dette ville normalt gitt nedrykk, men neste sesong skal eliteserien utvides. Det vil si at Volda skal spille kvalik-kamp mot tredjeplass i førstedivisjon, når den tid kommer.

Selv om Volda har spilt eliteseriehåndball i år, ser ikke Haraldsson på Volda som åpenbare favoritter inn mot kvaliken.

– Vi er jo ikke det. Det er mange ting som spiller inn i det. Vi møter et lag som havner på tredjeplass i førstedivisjon, som betyr at det er et ganske kompetent lag.

Det er og usikkert hvilket lag Volda vil møte siden førstedivisjon ikke er ferdigspilt.

– Det er stor forskjell på å møte et lag som har vært på første eller andreplass hele sesongen, og til slutt lander på tredje. Da kommer de ganske skuffet inn i kvaliken. I motsetning til et lag som har akkurat kapret tredjeplassen og har masse selvtillit.

Haraldsson understreker at det er viktig for Volda sin del å skaffe selvtillit inn mot kvaliken. Volda sine siste tre hjemmekamper har vært jevne mot store lag som Byåsen, Larvik og Sola.

Uavhengig av resultatet i kvaliken har Haraldsson stor tro på klubben i framtiden.

– På den veien vi er kommet på nå, så blir jeg veldig skuffet om Volda ikke klatrer oppover på eliteserietabellen om to-tre år.