Jakob (83) holder liv i tradisjonen

– Båtbygginga har gått i arv siden 1500-tallet

Jakob Helset (83) har gjennom hele sitt yrkesaktive liv bygget vikingskip og tradisjonelle trebåter. Mannen som holder til innerst i Bjørkedalen i Volda viser stolt frem sitt seneste prosjekt, nemlig en kopi av en såkalt snedbetna femrøring, brukt til blant annet å frakte korn fra Danmark til Sunnmøre på 1800-tallet.

– Det skal jo skoges, sages, tørkes og skrus. Så det går en del arbeid med det til dette. Vi har brukt rundt et halvt år, og nå mangler vi bare mast og ror.

– Noen ganger har vi vært tre mann, og noen ganger bare én, så vi liker å si at vi har vært to og en halv mann som har jobbet med dette, ler Helset.

Båtbygging har vært et levebrød i bygda i nesten 500 år.

– Det er en livsstil. Her bygde de båter for fiske til hele fogderiet. Man bygde båter og skip til industrien på Sunnmøre. Det stammer fra skogen og båtbyggingen her, forklarer Helset.

Båtbyggertradisjonen skal kanskje inn på UNESCOs verdensarvliste. Dette vil avgjøres i høst.

Aldri fått støtte før nå

Finansieringen av bygningsarbeidet er et samarbeid mellom Forbundet Kysten og Sparebankstiftelsen.

– Det er første gang vi har fått støtte i min levetid. Vi har aldri fått støtte før, verken fra stat eller kommune bortsett fra én gang i 1876 da de fikk statsstøtte til en vogn.

— Folk forventer at vi skal lære opp etterkommere. Det krever en del tid. Vi har ikke fått fem øre til opplæring av folk, forteller 83-åringen.

Når båten er ferdigstilt skal den fraktes til Sunnmøre museum i Ålesund.

– Skal ro fra Bjørkedalen til Ålesund.

Dato for sjøsettingen er satt til 19. mai. Båten skal fraktes til Sunnmøre museum gjennom forskjellige etapper.

Første etappe skal ros over Bjørkedalsvatnet før båten fraktes på hestevognen fra 1876 til Kile. Derfra går turen til Straumshamn hvor den skal ligge over natta. Deretter skal båten til Volda og være der en dag, før roturen går videre innom Ulsteinvik. Den siste etappen går fra Ulsteinvik til Sunnmøre museum i Ålesund.

– På grunn av koronaviruset er det ikke planlagt en stor ansamling av folk enda, men alt skal uansett dokumenteres med bilder og video.

Jakob var med på byggingen av verdens største vikingskip

Myklebustskipet

I 2018 var Jakob med på byggingen av Myklebustskipet sammen med fem andre. Det var enormt prosjekt som det ble brukt 11 000 timer på å gjennomføre. Resultatet ble verdens største vikingskip.

– Det var et storprosjekt vi jobbet med på Eid. Det var voldsomme greier. Vi tok ut treverk fra skogen her i Bjørkedalen og benyttet det, forteller han.

Myklebustskipet under konstruksjon.
Foto: Samferdselsdepartementet

– Holder meg i aktivitet

Jakob sier at båtbyggingen hjelper han å holde seg i aktivitet.

– Jeg bruker kroppen og hodet. Man ligger på knær og albuer, og bruker kroppen hele tiden. Samtidig som man må tenke seg frem til løsninger. Da bruker man hodet også. Jeg syns ikke det er så vanskelig.

Han er derimot usikker på om det blir noen nye prosjekter i fremtiden.

– Ingen nye oppdrag er bestemt. Jeg kan ikke love noe i tilfelle helsa eventuelt skulle svikte, avslutter 83-åringen.