Kishore Gajendra bringer klassisk yoga til Volda
– For min del handler yoga om å finne kjernen av det å være menneske
I det som tidligere var et klasserom på det gamle gymnaset i Volda, holder nå Kishore Gajendra yogakurs for studentene i bygda.
Her vil han dele det han kan om klassisk yoga.
De hvite veggene, prydet med store vinduer og kraftige sprosser, slipper inn den milde solen som bader rommet i et varmt lys. Gajendra ruller ut yogamatten på det slitte tregulvet, setter seg ned med et smil og krysser beina i en komfortabel posisjon.
– Hva er det som gjør klassisk yoga spesielt?
– Ingenting, og det er nettopp det som er det fine. Klassisk yoga handler om kroppens bevegelser og bevisst pust, svarer Gajendra rolig.
Det gamle gymnaset, oppført i 1851, har gjennom årene vært et viktig samlingspunkt for både undervisning og kultur.
Deler yoga-kunsten med Volda
Gajendra, som vokste opp i India, ble introdusert til yoga i tidlig alder. Med foreldre som begge hadde en dyp interesse for både yoga og meditasjon, ble den klassiske formen for yoga en naturlig del av hans oppvekst. For ham var dette den eneste formen for yoga som eksisterte.
– Det handler om å sitte stille, være stille og bli kjent med seg selv, forklarer Gajendra.
Han ønsker å dele denne tradisjonen med andre, akkurat slik han selv lærte den.
I Norge har han merket en tydelig innflytelse fra USA, hvor yoga ofte reduseres til en fysisk aktivitet.
Selv om han anerkjenner og er positiv til alle former for yoga, er han opptatt av å skille mellom dem. Han mener at vestlig yoga ofte mangler den spirituelle og jordnære dimensjonen som er sentral i den klassiske tilnærmingen.
– I India har yoga vært en del av kulturen i mange år. Vi har en større interesse for det mystiske i livet, noe som reflekteres i vår tilnærming til yoga, sier han.
– Livet er fantastisk nettopp på grunn av det mystiske
Nettopp det mystiske ønsker Gajendra å hedre gjennom sine timer. Han er stolt over å ha skapt en møteplass i Volda. Han beskriver yoga-timene som en annerledes møteplass uten alkohol, hvor det er rom for selvutvikling.
Timene i det gamle klasserommet arrangeres hver tirsdag. Underveis bruker Gajendra ulike virkemidler for å engasjere deltakerne.
Musikk spiller en sentral rolle, og han kombinerer det med både abstrakte og konkrete spørsmål for å utfordre og stimulere refleksjon blant deltakerne.
På den måten inviterer han til en dypere indre dialog som strekker seg utover det fysiske aspektet av yoga.
Gajendra ønsker å skape et rom for ettertanke, og selvutvikling, der den enkelte kan finne sin egen vei til indre ro og balanse.
– Jeg håper deltakerne tar med seg yoga-praksisen i hverdagen. Vi alle tjener på å bli bedre kjent med vår egen kropp, avslutter Gajendra.