Lenket fast for fjorden

Det har blitt mai i Førdefjorden.

Aksjonister fra Natur og Ungdom har så godt som tatt over den lille bygda Engebø.

De gjør alt de kan for å hindre at 250 millioner tonn gruveslam dumpes i fjorden. 

Kajsa Haabet (22) var en av de som ble arrestert

– Jeg husker første gang de lenket seg fast ved Førdefjorden i 2016. Da hadde jeg så lyst til å dra, men jeg trodde jeg var for ung, forteller Voldastudenten Kajsa Haabet.  

Syv år senere sitter hun lenket fast til en gravemaskin ved Førdefjorden. Hun benytter seg av sivil ulydighet for å kjempe for naturen hun er så glad i. 

 Helt siden Kajsa var liten har besteforeldrene hennes fortalt historier fra Alta-aksjonen. Mammaen hennes viste henne bilder av medlemmer i Natur og Ungdom iført kjetting og bannere med slagord. Kajsa ble fortalt at slik kunne hun også bli en dag. Senere ble hun medlem i Natur og Ungdom og engasjementet hennes vokste.

– Det var veldig fint å møte folk på min alder som mente det samme som meg. 

Ukene gikk i Engebø og spenningen økte. Når vil politiet dukke opp? 

– Politiet ringte oss og sa at de ikke hadde tid til å komme å ta oss. Men en dag så kom de. 

Kajsa og flere andre sto klar idet vennene deres satt i baksetet på en politibil på vei til arresten i Førde. Etter en stund var kysten klar og de lenket seg fast til gravemaskinene. 

– Jeg hadde tatt på meg masse klær fordi jeg tenkte at der skulle jeg sitte lenge. 

To timer senere var politiet tilbake. Øyeblikket Kajsa hadde sett for seg i flere år var kommet. 

Hun prøvde å gjemme låsen på kjettingen innunder gravemaskinen for at den skulle være vanskelig å finne. Da politiet kom og klipte henne løs, gjorde hun kroppen så slapp og tung som mulig. Fire politifolk løftet henne opp og bar henne inn i bilen. Alt hun gjorde var å rope for fjorden. Det hele føltes som en film forteller hun. 

– Det føltes godt å tenke at her sitter jeg for denne fjorden og alle organismene som lever der, og som ikke vet at de snart skal bli dekket av gruveavfall. 

I ettertid måtte Kajsa i likhet med de andre aksjonistene møte i retten. Aksjonen kostet henne 13.000 kroner i bot og saksomkostninger. 

– Det føltes litt feil, fordi det var ikke jeg som skulle sitte der – det skulle heller vært gruveselskapet som driver med miljøforurensing. 

Aksjonen ved Førdefjorden var Kajsa sitt første møte med sivil ulydighet. Hun tror neppe det blir hennes siste gang i lenker.

 

– Noen må være naturens stemme

Se portrettet av Kajsa fra Nærsynets sending her. (Musikk: Hilja - Fjorden er ikke vår)

TEKST: Kristine Sandnes og Maja Bachke Thomassen

FOTO: Amanda Iversen Orlich/Natur og Ungdom