Hvem er Nærnetts

Eurovision-favoritt 2023?

Redaksjonen har talt.

Eurovision Song Contest nærmer seg med stormskritt, og nå har alle de 37 landene lansert bidragene sine. I den anledning ble vi i Nærnett nødt å kåre våre journalisters Eurovision-vinner for dette året.

Vi har valgt å inkludere Norge i konkurransen, til tross for at det ikke er lov å stemme på sitt eget land i den ordentlige konkurransen. Vi har også fått Eurovision-ekspert Per Sundnes til å vurdere den reelle sannsynligheten for at resultatet vårt korresponderer med et sannsynlig resultat i Liverpool i mai. Kanskje får vi også vite hvem han selv vil skal vinne konkurransen?

Her kommer resultatene vi i Nærnett kom frem til, i tillegg til bilder av og meninger fra Eurovision-engasjerte sjeler i redaksjonen:

Delt 5. plass mellom ...

Estland og...

Bridges - ALIKA

... Frankrike

Évidemment - La Zarra

Erling om Estland

5. plass

"Estlands låt høres ut som et klassisk Eurovision-bidrag, samtidig som det unngår å høres kjedelig ut. Sangen bygger seg opp litt treigt, men avslutningen gjør ventetiden absolutt verdt det."

- Erling Leegaard

Estland serverer en "powerlåt" i årets Eurovision. Sangen har et kunstnerisk preg, samtidig som den er ganske klassisk. Vokalisten synger tilsynelatande godt, både i studioversjonen og live. Som Erling nevner tar det litt lang tid før man kommer i gang med spenningen i sangen, som trekker litt ned. Likevel spiller dynamikken godt gjennom låta.

Estland debuterte i konkurransen i 1993, ikke lenge etter Sovjetunionens fall. Det tok nasjonen bare åtte år å vinne hele konkurransen, som Tanel Padar, Dave Benton og 2XL gjorde i 2001 med sangen "Everybody". Dette begynner å bli lenge siden, og vi håper ALIKA vil gi Estland et godt resultat som kan skrives inn i Eurovision-historieboken.

Gjennom de årene Estland har deltatt, har det lille landet hele ti topp ti-plasseringer. Det må likevel sies at de har like mange ganger mislykkes i å kvalifisere seg til en finale, fem av disse gangene var fem år på rad. Vi i Nærnett håper på at de har tatt på seg topp-ti-lykkeskoene i Liverpool!

Me toetame sind, Eesti, vi heier på deg, Estland!

Otto om Frankrike

5. plass

"Sangen er stilren, simpel og ekstremt fengende. Den har en veldig interessant bass og språket er helt nydelig! Inner-tolver!"

- Otto Hansen Rognstad

Årets bidrag fra Frankrike er veldig fransk, og det liker vi veldig godt. Den har en viss klasse over seg, og bassen kjennes så godt at det er vanskelig å ikke la dansefoten ta over. Fransk er et språk mange sjarmeres av, et godt triks som sjarmerte både Otto og flere i redaksjonen. Vokalisten er kul og synger bra, tommel opp, Frankrike!

Frankrike har ikke vunnet siden Marie Myriam sang sangen "L'oiseau Et L'enfant" til topps i 1977. Dette ble landets femte seier i konkurransen, om man ikke teller med alle vinnerne fra Luxembourg, som utelukkende har vært franske statsborgere. Utover det var Frankrike uhyre nærme å vinne i 2021, der Barbara Pravi sang den erkefranske låta "Voilá" til sølvmedalje bak Måneskin fra Italia. Faktisk har det vist seg at om konkurransen hadde brukt det gamle stemmesystemet, som ble erstattet i 2016, ville Frankrike vunnet finalen med ètt poeng!

Likevel, til tross for å være et av de landene som automatisk får en plass i finalen, har ikke Frankrike den beste historikken den siste tiden. De siste ti årene har bydd på fem bunn-fem plasseringer, ofte i selskap med noen av de andre direktekvalifiserte finalistene. Disse er forøvrig Italia, Spania, Storbritannia, Tyskland, samt landet som vant det forrige året. Mange franskmenn er nå fysne på å vinne, og vi kan tenke oss at også La Zarra liker lukten av gull.

Vive la France!

4. plass - Tsjekkia

My Sister´s Crown - Vesna

Emilie om Tsjekkia

4. plass

"Jeg digger denne sangen, og har hatt den på min Eurovision-liste på Spotify siden gangen jeg først hørte den! Refrenget er fengende, og jeg er sikker på at den vil lage utrolig god stemning i semifinalen - hvertfall hvis de bringer et like fargerikt show som i musikkvideoen."

- Emilie Wee

Tsjekkia serverer en urslavisk sang med et av årets mest gripende refreng. Den er symbolsk, kulturell og framføres henholdsvis av gode vokalister, som er mye av det et godt Eurovision-bidrag handler om. Dessverre har gruppen Vesna hatt svake live-fremførelser tidligere, noe vi håper de får forbedret frem mot sin semifinale.

Tsjekkia er gode favoritter til å vinne ifølge oddsen, til tross for spekulasjoner om politisk agenda i symbolikken. De to sangene på 5. plass hadde ikke Per Sundnes noen formening om. Tsjekkia, derimot, er bidraget som overbeviser Sundnes om at vi har sanger i toppen som gir mening utifra hans spådommer:

"Jeg er veldig enig med listen deres, og Tsjekkia er nok også en av dem som truer toppen."

Om det blir Tsjekkias år i år, vil dette bli første gang de vinner noensinne. De debuterte i 2007, og fikk ikke sin første finaleplass før i 2016. I ettertid har de opparbeidet seg respekt i Eurovision-miljøet med langt bedre plasseringer enn tidligere, blant annet Mikolas Josef sin sjetteplass fra 2018 med låta "Lie to Me". Sjetteplassen er Tsjekkias beste plassering så langt i deres Eurovision-historie, og dette er damene i Vesna mer enn klare for å gjøre noe med!

Držet někomu palce, vi krysser fingrene for dere!

3. plass - Sverige

Tattoo - Loreen

Emilie om Sverige

3. plass

"Sverige er min favoritt. Den er sjukt fengende, oppbyggningen er sterk og kraftig, og så er ikke sceneshowet like ekstravagant. Bidraget er faktisk en sang jeg vil høre på til vanlig."

- Emilie Væringstad

Det er nesten juks av Sverige å sende en så god sang, og, ikke minst, å la Loreen synge den. Vi kan ikke gjøre noe annet enn å innrømme at årets oddsfavoritt er helt fantastisk bra, kanskje til og med perfekt. Det som går igjen når vi spør redaksjonen om hvorfor Sverige ikke ligger høyere oppe på lista, er svaret at mange prinsipielt synes at Sverige er litt uforutsigbare, og at det er litt feigt at Loreen kommer tilbake. Likevel er det ikke til å stikke under ein stol at reglene i Eurovision tillater Loreen å returnere til konkurransen, og bidraget er tross alt en storfavoritt blant journalistene her.

Også Sundnes deler vår entusiasme, og er redd for at det kan gå veien for Sverige i år:

"Hvis Loreen får gjøre det hun gjør best, så blir hun livsfarlig. Sangen er ikke like sterk som Euphoria, men truer utvilsomt toppen. Hun kan ende opp med å ta en Johnny Logan, altså å vinne for andre gang."

Sverige er nok rimelig klare for å dele tronen for flest Eurovision-seiere sammen med Irland. Irland har nå syv seire, mens Sverige har seks inntil videre. Kanskje blir Loreen en like stor Eurovision-legende som selveste Johnny Logan etter årets konkurranse?

Heja Sverige, vi unner dere et godt bidrag!

2. plass - Finland

Cha cha cha - Käärijä

Sigrid om Finland

2. plass

"For det første er sangen på finsk, som er skikkelig kult å høre på. Den er rocka, den er mørk og vokalisten er jo gal! En perfekt Eurovision-låt altså. Det eneste jeg ikke er så fan av er partiet mot slutten som minner om en russelåt, men ellers er den så bra at den er min favoritt."

- Sigrid Grøndalen Ingvaldsen

Med bare én enslig stemme bak førsteplassen, har Finland klart å karre seg til en sterk andreplass hos oss i Nærnett. Sangen sine første 90 sekund er harde, og litt nattklubb-aktig, mens resten av sangen er mer lystig. Flere sjangre i en låt kan se ut til å ha fungert for å fenge redaksjonen, til tross for at vokalisten Käärijä synger på det noe sære språket, finsk.

Også Per Sundnes er særdeles begeistret for dette bidraget, og har faktisk hakket mer troen på Finland i år enn oss i redaksjonen:

"Jeg tror Finland vinner! Bidraget er helt kokko, og vi vet jo at humor og ironi i konkurransen lett går veien. Det hadde vært skikkelig artig om de fikk til å vinne, og jeg bruker å si at de bidragene der man kan si at en åtteåring gjerne ville sett det igjen, det er de bidragene som gjør det best. Man hører hvor det kommer fra."

Forrige og eneste gang Finland har vunnet en Eurovision-finale var i 2006, da det monsterbekledde bandet Lordi vant med den erkefinske rockelåta "Hard Rock Hallelujah". Det har også vist seg senere år at det er de harde låtene fra Finland som gjerne gjør det bra. Blant annet fikk de en sjetteplass med "Dark Side" av Blind Channel i 2021, men ble utkonkurrert i rock-sjangeren av Måneskin samme år. Nå skal Käärijä hardhendt brøyte seg opp i poengtabellen, og vi ønsker ham masse lykke til.

Hard Rock Hallelujah, Suomi!

Vinneren er ... Norge!

Alessandra Mele - Queen of Kings

Mikkel om Norge

Nærnett sin Eurovision-vinner 2023

Jeg liker det norske bidraget siden det er en “banger”. Det er en fengende låt, med et primitivt preg. En klassisk ESC-låt, noe jeg har savnet fra Norge de siste årene.

- Mikkel Rildå Vågen

Vi er kanskje litt inhabile, men klarte rett og slett ikke å komme utenom å plassere Norge øverst på lista. Melodien nynner seg gjennom redaksjonen, og setter seg på hjernen til alle sammen. Den har en rytme du kjenner på kroppen, og har allerede blitt veldig populær på både Spotify og TikTok. Vi har skikkelig troen på vinnersjansene til norsk-italienske Alessandra i år, og heier skikkelig på henne, selv om vi ikke får lov til å stemme på Norge i Eurovision.

Eksperten vår, derimot, deler ikke Nærnett sin grasiøse entusiasme for det norske bidraget:

"Hvis Norge kvalifiserer seg til finale, så kommer vi kanskje til top 10. Utover det er jeg redd for at vi hadde en for stor fordel med å ha lyd på bånd i den norske MGP-finalen. Likevel synes jeg vi stemte frem riktig vinner her i Norge."

Vi gleder oss likevel til at Alessandra skal opne showet i den første semifinalen den 9. mai i Liverpool, der hele Nærnetts topp fire, og elleve bidrag til, skal konkurrere om de ti finaleplassene. Vi krysser alle fingre og tær for våre fire favoritter i semifinalen vår, men håper mest av alt at vår spådom om norsk gull viser seg å stemme.

Stå på, Norge!