Oppdrettstorsk

- et sjansespill på torskens bekostning

Foto: Benjamin Vorland Andersørd

Foto: Benjamin Vorland Andersørd

26. september 2022 sender Ode As (da Sunnmørsk Torsk AS) inn en rømmingsmelding til Fiskeridirektoratet. De vet ikke hvor mange torsk det er snakk om ennå. I den første rømmingsmeldingen antar selskapet at mellom 10 og 100 fisk har rømt. Det skal vise seg å være Norges største rømming av oppdrettstorsk. Og folk er bekymret.

Den første rømmingsmeldingen

I desember 2022 er resultatene fra tellingen klar. Over 87.000 fisk hadde rømt fra anlegget Alida i Voldsfjorden. Grunnen var hull i nøtene, som skyldes fabrikasjonsfeil i følge Ode.

–      Rett etter rømmingen var det bare tjukt i tjukt med oppdrettstorsk hele tiden. Og de så rare ut, annerledes enn vanlig torsk. Det var da vi skjønte at nå har det skjedd noe alvorlig.

 

 

Jorun Marie Kvernberg og Øyvind Espe bruker fjorden mye. De fisker blant annet med garn og line fra færing og har ofte barna med på fisketur.

Foto: Oda Marie Lamo

Foto: Oda Marie Lamo

Foto: Jorun Marie Kvernberg

Foto: Jorun Marie Kvernberg

– De synes det er veldig spennende, og det gjør vi også. Øyvind er opprinnelig fra Fjaler i Sunnfjord, og har fisket hele livet.

 

 – Vi har begge vokst opp med fisking, men det er særlig Øyvind som har vært helt fiskegal. Jorun kommer fra Fræna i Hustadvika, men sammen har de bodd i Volda siden 2007.

– Etter rømmingen ble det sagt at oppdrettstorsken kom til å forsvinne av seg selv, spre seg ut i havet. Oppdrettsselskapet mente at den ikke var levedyktig utenfor merdene og kom til å dø ganske fort eller bli oppspist, forklarer Øyvind oppgitt.

 

Det viste seg å ikke stemme. Ett år etter rømmingen, høsten 2023, fikk de to hobbyfiskerne igjen oppdrettstorsk i garnet.

­– Det var et tegn på at den rømte torsken klarte seg bedre enn de trodde, fortsetter han.

– Vi fikk oppdrettstorsk hele høsten, skyter Jorun inn. Vi så at de fortsatt var i fjorden, at de lever i beste velgående og utgjør en trussel for kysttorsken. Den ville torsken.

Slik så oppdrettstorsken Øyvind fikk i garnet ut etter en fisketur i Voldsfjorden, like etter rømmingen i september 2022.

Den har en tydelig nakkeknekk - en deformitet - eller uvanlige former - i skjelettet som er hyppig rapportert ved fiske av rømt oppdrettstorsk.

Josefine Norli Pedersen, veterinær i Mattilsynet, sier at fisk med deformiteter vil ha nedsatt levevilkår, med tanke på velferd og overlevelse

Forsker ved Havforskningsinstuttet, Terje van der Meeren, mener skjelettendringene skyldes næringsfattig fôr. Kjeve og snute kan også få uvanlig form.

Kommunikasjonsrådgiver og samfunnskontakt i Ode AS, Falk D. Øveraas, sier at torskeoppdrettsnæringen har mindre deformiteter nå enn tidligere. Han viser til matforskningsinstituttet Nofima.

– Vi jobber kontinuerlig med fôr og fôrsammensetning, for å hindre deformiteter. 90% av fisken vår er superior-fisk. Det vil si at den er av beste kvalitet.

Superior er en klassifisering av kvaliteten på torsken. En superior-fisk skal ikke ha nevneverdige feil og trenger ingen feilretting før den blir solgt. Det finnes også fisk av ordinær kvalitet, som har begrensede ytre og indre feil, og produksjonsfisk som kan ha vært døende eller syk, eller har misdannelser. Slik fisk brukes vanligvis til bearbeidede produkter, og selges ikke hel eller i filet.

OPPDRETTSTORSK: En villtorsk(den øverste) og tre oppdrettstorsk. Fra en fisketur i oktober 2022.

OPPDRETTSTORSK: En villtorsk (den øverste) og tre oppdrettstorsk. Fra en fisketur i oktober 2023. Foto: Øyvind Espe

OPPDRETTSTORSK: En villtorsk (den øverste) og tre oppdrettstorsk. Fra en fisketur i oktober 2023. Foto: Øyvind Espe

Antagelser i søknad

Siden rømmingen har Ode hatt tre søknader om oppdrettsanlegg i Voldsfjorden til behandling. Det dreier seg om to nye anlegg, Lokkvi og Støylen, samt en utvidelse av det eksisterende anlegget Alida. I søknaden til anlegget Støylen skriver oppdrettsselskapet Ode at verken rømming eller gyting i merd vil utgjøre en stor risiko for villtorsk. Det er ikke forskerne enig i.

Klikk for å se faktaboks: Status for torskeoppdrett i Voldsfjorden

I dag er ett anlegg i drift i Voldsfjorden.

  • Anlegget Alida har vært i drift siden mars 2022.
  • Ode AS har søkt om å utvide dette anlegget. Søknaden fikk i juli 2024 avslag av Mattilsynet.
  • Ode planlegger å klage på vedtaket.

Ode AS har også søkt om to nye lokaliteter i Voldsfjorden, Støylen og Lokkvi.

• Lokalitet Støylen har fått godkjent drift. Dette er påklaget og anket av Naturvernforbundet, og venter behandling hos Fiskeridirektoratet, som er siste instans. Ode planlegger å starte driften her innen to år.

• Lokaliteten Lokkvi fikk tillatelse av Mattilsynet i november 2023, men venter behandling hos resterende instanser.

– Svaret er at vi vet for lite

Den store frykten er at villtorskens gener skal påvirkes av oppdrettstorsken sine. Kysttorsken i Norge er allerede truet etter mange år med overfiske, og nå er flere redd for at den skal forsvinne helt.

– Kysttorsken er på et lavt nivå nå, og vi har ikke sett en god effekt av de tiltakene som er innført, sier van der Meeren. Han er en av dem som har jobbet med å analysere risikoen fra torskeoppdrett på villtorsk.

– Svaret er at vi vet for lite. Vi vet ikke hvordan oppdrettstorsken vil påvirke villtorsken. Oppdrettstorsken har et annet genetisk materiale enn villtorsken fordi den er avlet frem, forklarer van der Meeren.

 

Det betyr ikke at den er genmanipulert, men at de har avlet opp torsk i flere generasjoner for å få de egenskapene man ønsker. Oppdretterne benytter nå en 6.-7. generasjons oppdrettstorsk.

 

­– Den har mindre genetisk variasjon i arvematerialet sitt, og avkommet har også sannsynligvis mindre genetisk variasjon. Den vil sannsynligvis klare seg dårligere ute i naturen, på samme måte som vi har sett på oppdrettslaks, forklarer van der Meeren.

Foto: Oda Marie Lamo

Foto: Oda Marie Lamo

Udokumenterte påstander

Oppdretterne påstår at den oppavlede torsken er roligere og ikke skal rømme.

– Dette har de aldri dokumentert. Det eneste som er dokumentert er at torsken vokser raskere, sier van der Meeren.

 

Han forklarer også hvorfor det er så høy risiko med oppdrettstorsk som avles opp i havet. De trenger ikke å rømme for å spre genene sine. Hvis de gyter i merden, spres eggene direkte i havet, hvor de kan blande seg med villtorskens egg. En torsk kan produsere over en halv million egg per kilo vekt.

– Om bare et lite antall oppdrettstorsk rømmer og overlever til de blir kjønnsmodne og gyter, kan de produsere oppdrettsegg i lang tid fremover, sier van der Meeren

– I 2022 ga vi råd om torskeoppdrett basert på daværende kunnskap. Området mellom 62 og 67 grader nord hadde høyest risiko. Vi pekte også på faren ved rømming, avslutter forskeren.

Ikke første forsøk med torskeoppdrett 

Torskeoppdrett har hatt en stor oppsving de siste årene. Ved utgangen av 2018 fantes det bare tre oppdrettsanlegg med matfiskproduksjon av torsk i Norge. I 2024 er det fjorten. Biomassen, altså hvor mye torsk som er i anleggene, har økt fra 100 tonn til 14.000 tonn. Men dette er ikke første gang man har forsøkt å satse på torskeoppdrett. Idéen om oppdrett kom allerede på 1800-tallet. På 1980-tallet var bestanden til norske kysttorsken svært lav. Man begynte å se suksessen fra lakseoppdrett, og ønsket å prøve det samme med torsk. I begynnelsen var målet først og fremst å styrke den ville torskebestanden langs kysten.

 

Klikk for å se faktaboks om historien til torskeoppdrett

Ved oppstart av torskeoppdrett på 1970- og 1980-tallet ble det tidlig klart at det var flere problemer som måtte løses.

• De største utfordringene dreide seg om sykdom, kjønnsmodning, tilgang på fôr av god kvalitet og kannibalisme.

• Mot slutten av 90-tallet økte bestanden av kysttorsk, og interessen for torskeoppdrett kjølnet.

• På 2000-tallet ble torskekvotene sterkt redusert, og både staten og private aktører satset stort på torskeoppdrett.

• Med den økte produksjonen ble problemene tydeligere, med blant annet rømming og fôr av god kvalitet. Mangel på næring førte til stor grad av skjelettforandringer.

• Det kom også bekymringsmeldinger utenfra, om forurensning av fjorder og faren for å smitte villfisk.

Torsken som rømte truet ikke bare de lokale torskebestandene, men ga også økonomisk tap for oppdretterne.

Oppdretterne produserte med tap, og det hele endte med en total kollaps av næringen. I 10 år var det nærmest stille rundt torskeoppdrett.

En kjempefiasko

I søknaden om å utvide anlegget Alida oppsummerer Ode med at de har hatt svært gode driftsresultater. Bortsett fra én rømmingshendelse.

 

­– Jeg synes ikke de kan påstå at det har gått svært bra, når de har hatt en kjempefiasko. Nesten 90.000 fisk rømte, da har noe gått alvorlig galt, sier Jorun.

Foto: Oda Marie Lamo

Foto: Oda Marie Lamo

«Den har ingen stemme eller nødrop»

 

Øyvind nikker alvorlig ved siden av
– Hvis det hadde rømt 90.000 griser, eller kyllinger som er på samme størrelse som en torsk, hadde det nok blitt mer oppstyr. Hvis de som drev med kyllingene da hadde sagt "vi bare venter til de dør av seg selv", hadde ikke det blitt godtatt. Fisken har liksom ikke samme verdi. Den har ingen stemme eller nødrop.

Foto: Oda Marie Lamo

Foto: Oda Marie Lamo

Et tidlig faretegn?

I Fiskeridirektoratet sin uttalelse om søknaden for Støylen skriver de blant annet at det ikke finnes nok kunnskap om risiko for negativ påvirkning på vill torsk. Videre at det er høy risiko for at egg gytt i merd spres til nærliggende gyteområder. At bestanden av kysttorsk i området vurderes som svak. Det mangler kunnskap om de fleste underliggende faktorene. Uttalelsen konkluderer med at Fiskeridirektoratet anser føre-var-prinsippet som relevant for saken. Statsforvalteren sendere også inn en uttale, hvor de ber Fylkeskommunen legge stor vekt på Fiskeridirektoratets uttale.

29. september 2023 får Ode As likevel tillatelse til å drive oppdrett ved lokaliteten Støylen. Naturvernforbundet har klaget og anket saken, som nå venter behandling hos Fiskeridirektoratet, siste klageinstans.

Ode planlegger å starte opp drift av det nye anlegget i løpet av de neste to årene.

Øyvind og Jorun syns ikke systemet er godt nok.
– Økonomiske interesser lokalt, i hele Norge, vinner fram og vinner over naturen. Det kan ikke være sånn at de som snakker naturens sak må ha bevis for at naturen blir skadet. De som snakker pengenes sak burde heller hatt bevis for at de ikke skader naturen. Det er mye prøving og feiling, og plutselig går det galt. Da er det for sent. Øyvind sitter ved siden av Jorun, ser alvorlig fra henne til meg og nikker.


– Føre-var-prinsippet er jo noe å tenke på. Det er ikke tatt hensyn til her.

Mener de tar forbehold

– Vi har en føre-var tilnærming for å unngå påvirkning. Vi gjør det vi kan for å unngå at fisken blir kjønnsmoden ved hjelp av lysstyring, sier Øveraas for Ode. Han viser til at Ode har gode resultater ved bruk av lysstyring.

Han mener det er opp til Havforskningsinstituttet å kartlegge i hvilken grad det er en reell risiko for at oppdrettstorsken blander genene sine med villtorsk.

– Vi ønsker selvfølgelig å sørge for at oppdrettstorsken vår ikke påvirker villtorsk, sier Øveraas.

Hvem passer på torsken?

Fiskeridirektoratet og Mattilsynet skal føre tilsyn med oppdrettsanleggene. Fiskeridirektoratet kontrollerer den tekniske tilstanden til anleggene, miljøbelastningen og gytemodning i merdene.

Mattilsynet gjør kontroller basert på fiskehelse og -velferd, og anleggene må få tillatelse av Mattilsynet for å starte drift. Statsforvalteren må også gi tillatelse, før fylkeskommunen til slutt bestemmer om søknaden innvilges. Det er med andre ord mange etater, uttalelser og tillatelser inne i prosessen. Alle opererer etter sine regelverk, og avgjør hver sak lokalt. Men hvem passer på det store bildet?

 

Klikk for å se faktaboks om søknadsprosessen

Oppdrettsselskapet starter med å sende en søknad til fylkeskommunen. Fylkeskommunen har det overordnede ansvaret for søknaden, og videresender søknaden til etatene som må gi tillatelser.

For å starte et anlegg må man få tillatelse fra:

  • Mattilsynet – etter dyrevelferdsloven
  • Kystverket – etter havne- og farvannsloven
  • Statsforvalteren – etter forurensningsloven
  • Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) – i tilfeller hvor anlegget skal bruke ferskvann

Alle instansene gjør uavhengige vurderinger basert på sine lovverk.

Dersom en av instansene gir avslag, stopper søknaden der.

Disse gir også en høringsuttalelse til søknaden:

  • Kommunen
  • Fiskeridirektoratet - gir en uttalelse som hovedsaklig baserer seg på fiskeriinteresser.

Innbyggere, organisasjoner og næringsliv har også rett til å uttale seg om hva de mener.

Fylkeskommunen har siste ord i saken og gir tillatelse etter akvakulturloven.

For dårlig samarbeid

I mars 2024 stanset Mattilsynet all behandling av søknader av nye oppdrettsanlegg for torsk. Grunnen er mangel på retningslinjer fra Nærings- og Fiskeridepartementet (NFD) og politisk ledelse. I sommer startet de opp igjen behandlingen, etter å ha oppdatert retningslinjene sine for behandling av søknader om torskeoppdrett. En måned senere fikk Ode avslag på sin søknad om å utvide Alida. Mattilsynet mener det vil utgjøre en uakseptabel smitterisiko mot villtorsken i området.

– Vi har sett et behov for å endre retningslinjene vi tok i bruk for et par år siden. Vi trenger noen føringer på hvordan vi skal gjøre dette videre, slik at tillatelsene og torskeoppdrettsnæringen ikke bare flyter uten noe kontroll. Det sier Olav Breck. Han er seniorrådgiver i Mattilsynet, for seksjon fiskehelse og fiskevelferd. Han er også bekymret for en rask økning innenfor torskeoppdrett.

– Forskningen sier at vi må være forsiktige.

Breck mener også at det har vært for lite samarbeid mellom de ulike instansene. Nå ønsker Mattilsynet å samordne hvordan de håndterer søknadene.



– Vi har møter med fylkeskommunen og Fiskeridirektoratet, og vi ønsker å ha tett dialog med Havforskningsinstitutter for å få riktige råd.

 

Breck viser til lakseoppdrett. Rask vekst har resultert i store problemer med lakselus, høy dødelighet og en svekket villaksbestand. Han ønsker ikke samme utfall for torskeoppdrettsnæringen.

– Vi må bygge denne næringen riktig fra starten av, slik at vi ikke ender i den situasjonen som vi har innenfor lakseoppdrett. Siden 2021 har det vært en økning på 30% av nye tillatelser som er gitt. Hvis denne biomassen blir realisert kan den representere en risiko for kysttorsken.

Misfornøyd med avslag

Ode har klaget på Mattilsynet sitt avslag om utvidning av lokaliteten Alida. De mener veilederen Mattilsynet har utarbeidet ikke er godt nok vitenskapelig forankret.

– De simuleringene av partikkelspredning Mattilsynet gjør tar ikke hensyn til hvor god biosikkerhet oppdretteren har, sier Øveraas.

Det betyr at en oppdretter som er dårlig på å forhindre smitte, blir vurdert på likt grunnlag som de som screener og vaksinerer fisken, og har lite sykdom, mener Øveraas.

Olav Breck i Mattilsynet mener samarbeidet mellom de ulike etatene ikke har vært godt nok. Nå krever Mattilsynet tydeligere retningslinjer før de opptar behandling av søknader om torskeoppdrett. FOTO: Olav Breck

Olav Breck i Mattilsynet mener samarbeidet mellom de ulike etatene ikke har vært godt nok. Nå krever Mattilsynet tydeligere retningslinjer før de opptar behandling av søknader om torskeoppdrett. FOTO: Olav Breck

Får vi et svar?

Vi vet ennå ikke konsekvensene av rømmingen som fant sted i Voldsfjorden høsten 2022. Torsken som da rømte var antatt å være gytemoden våren 2024. Havforskningsinstituttet har i samarbeid med Fiskeridirektoratet samlet inn egg fra gytefeltene i Voldsfjorden. Det skal forhåpentligvis gi svar på noen av de ubesvarte spørsmålene vi sitter med. Forsker van der Meeren forteller at de vil analysere de innsamlede eggene, for å se om de finner egg av oppdrettstorsk, og eventuelle krysninger med villtorsk.

 

 – Det første vi vil finne ut er om den rømte torsken overlever og vil kunne gyte. Gyter den med andre rømte torsk eller med villtorsk?

Er eggene fra oppdrett?

Havforskningsinstituttet har allerede hatt et lignende tokt i Meløy i Nordland, hvor det var en stor rømming vinteren 2023. Der fant de egg fra oppdrettstorsk, men de har ikke kunnet avgjøre om dette er egg fra rømt oppdrettstorsk, eller om de er gytt i merd ettersom de vet at det var kjønnsmoden torsk i merd. I anlegget i Volda skal det ikke være kjønnsmoden torsk.

– Hvis vi finner egg fra oppdrettstorsk nå, er det sannsynligvis fra rømt torsk, slår van der Meeren fast. Resultatene fra egg-toktet skal være klart i november 2024.

TORSKEEGG: Forsker van der Meeren analyserer de innsamlede eggene i mikroskop. Resultatene skal være klar november 2024. Foto: Oda Marie Lamo

TORSKEEGG: Forsker van der Meeren analyserer de innsamlede eggene i mikroskop. Resultatene skal være klar november 2024. Foto: Oda Marie Lamo

En katastrofe skjult av havoverflaten

Jorun trekker pusten, tankefull. Fjorden bølger lett i det fjerne.

 

– Det er lett for folk å glemme det vi ikke ser, det som er skjult under havoverflaten. Det har jo vært tradisjon her i Volda for å kaste søppel på sjøen, det henger kanskje litt i enda. Det er få som engasjerer seg like mye for fisken, som for andre truede arter, som pattedyr med store øyne og myk pels. Det er en av grunnene til at katastrofer som denne rømmingen skjer og at ikke alle gjør opprør. Det er frustrerende og trist.

 

– De små bestandene inne i fjordene er mest utsatt
Pål Arne Bjørn, forsker ved Havforskningsinstituttet

Forsker ved Havforskningsinstituttet, Pål Arne Bjørn, jobber også med å finne ut hvordan oppdrettstorsken påvirker villtorsken. Han trekker frem de sårbare fjordbestandene.

 

– Spesielt de små bestandene midt i Norge og inne i fjordene er utsatt. De er minst, i dårligst stand og kan lettest bli genetisk påvirket av oppdrettstorsk. Som inne i Voldsfjorden.

Lakseoppdretten – en suksessoppskrift eller varsellampe?

Bjørn trekker også linjer til lakseoppdretten.

– Vi så hvordan det gikk med den store økningen innenfor lakseoppdrett, forskningen kom i ettertid. I de forrige rundene med torskeoppdrett møtte man også på mange problemer. Oppdrettstorsken vi har nå er annerledes fra villtorsk, og vi ligger på etterskudd med forskning på denne torsken.

Bjørn er også bekymret for utviklingen av sykdom. Erfaringen fra lakseoppdrett tilsier at sykdom øker i takt med volumet.

– Det er en grunnleggende utfordring med oppdrett i sjøen. Det finnes ingen smittebarrierer mellom den ville fisken og fisken i merdene.

Ode påpeker at de screener fisken to ganger før den settes ut i sjøen og tar prøver på den en gang i måneden for å sjekke sykdom.

 

De siste årene har det blitt poengtert at det skal være en bærekraftig utvikling av oppdrettsnæringen.

– For torskeoppdrett betyr det at vi skal ha minimal påvirkning på villtorsk. Forvaltningen må legge føre-var-prinsippet til grunn, siden risikoprofilen ved torskeoppdrett er så høy, sier Bjørn.

 En usikker fremtid

Ode As venter fortsatt på behandling av deres søknad for den nye lokaliteten Lokkvi. Fiskeridirektoratet har også her uttalt seg, og viser til rømmingshendelsen som har funnet sted. De er bekymret for negativ påvirkning på gytefeltene for torsk i Austefjorden og Dalsfjorden og understreker at faren øker med flere anlegg med stor biomasse. Uttalelsen avslutter med en oppfordring til fylkeskommunen, om å ta varsomme og grundige vurderinger i påvente av ny og bedre kunnskap. I oktober 2023 får de tillatelse av Kystverket, like etter kommer tillatelsen fra Mattilsynet. Nå venter søknaden behandling hos Statsforvalteren.

Ode ønsker å fortsette å satse på torskeoppdrett i området, i følge Øveraas.


Fiskeridirektoratet skrev i sommer at de frarådet utviding av Alida, med hensyn til de andre søknadene og tillatelsene som allerede finnes i fjorden. Frykten er at en stor økning i biomasse på et lite område kommer til å få konsekvenser.

 

Tilbake i huset i Volda sentrum sitter Øyvind og Jorun. Utsikten til fjorden er en påminnelse om det de frykter. Øyvind forteller om utviklingen i hjembygden. 

 

Der jeg kommer fra, i Fjaler i Sunnfjord får ikke folk fisk lengre. Det er masse oppdrettsanlegg der, og fisken har forsvunnet. Det virker helt dødt, det er forferdelig trist. Sånn er det ikke her enda.

 

Snart får vi forhåpentligvis svaret fra innsamlingen av egg i Voldsfjorden. Da kan forskerne kanskje si noe mer om det vil vokse opp nye torsk fra oppdrett i det fri. Men hvordan det vil påvirke den ville torsken i fjordene vet vi enda ikke.

Oversikt over Ode sine omsøkte lokaliteter Støylen og Lokkvi, og det eksisterende anlegget Alida. Kartutsnitt hentet fra Kartverket.

Oversikt over Ode sine omsøkte lokaliteter Støylen og Lokkvi, og det eksisterende anlegget Alida. Kartutsnitt hentet fra Kartverket.

Jorun og Øyvind håper i mellomtiden at det ikke blir flere anlegg i Voldsfjorden. De er redd for torsken i fjorden, som ikke har en stemme. Redd for at den skal forsvinne.

 

Men de har ikke gitt opp håpet.

 

– For noen år siden var det et par, eldre fiskere som snakket om oppdrett. Nå er det flere, litt flere forskjellige folk. Det hjelper å engasjere seg og jeg tenker at det er viktig, at det har en påvirkning. Folk har begynt å våkne. Øyvind vender blikket mot fjorden, han håper det ikke er for sent.