Proffdrømmen henger i en tynn tråd

- Jeg har blitt dårligere i svømming etter at jeg flytta til Volda

Jon Magnus Nyplass (22) fra Skedsmokorset utenfor Oslo har valgt en idrett litt utenom det vanlige. Siden ungdomsskolen har han satset på en karriere innenfor triatlon, med OL som det største målet. Etter at han flyttet til Volda har motivasjonen fått en knekk. Hovedårsaken er mangelen på svømmetilbud her i nærområdet.

- Jeg føler ikke det verdt å kjøre til Ulsteinvik for å svømme. Det er ikke like gøy å svømme lenger, det var så mye lettere å holde på hjemme når jeg var en del av en triatlonklubb.

Det er ikke bare for sin egen karriere Jon Magnus syntes er er leit at det ikke et tilstrekkelig tilbud.

Det er jo irriterende, og det vil jeg tro det er for mange. At det ikke er noen ordentlig svømmehall i Volda / Ørsta området. Det er vel et lite basseng i Ørsta men det egner seg dessverre ikke når man skal svømme lengre distanser eller ha svømmeopplæring.

Tror du at du hadde hatt mer motivasjon dersom du hadde hatt tilgang på en svømmehall her i Volda?

- Ja definitivt. 100 prosent, da hadde jeg i hvert fall svømt to / tre ganger i uka nå.

Motivasjon er et viktig fundament for at en skal kunne satse på en så hard idrett. For å leve av det må man helt opp i verdenseliten.

- Triatlon fortsatt er en ganske liten idrett her i Norge. Man skal være så sinnsykt god for å kunne leve av det. Det er et veldig trangt nåløye å komme seg igjennom, med tanke på sponsorer og den slags.

I farta:

Hva er egentlig triatlon?

Triatlon er en multisport som består av svømming, sykling og løping. I internasjonal sammenheng er triatlon en stor idrett og er også en del av de olympiske leker. (triatlonforbundet.no)

Tilfeldigheter

Det var tilfeldigheter som i utgangspunktet gjorde at Jon Magnus ville teste ut triatlon. Han hadde hele livet spilt fotball, men ble nysgjerrig på triatlon ettersom han hadde en kompis som holdt på aktivt. Sammen skulle de melde seg på og trene opp mot konkurranser.

-  Det hele starta med at vi skulle være med på Oslotriatlon, noe syntes jeg hørtes kult ut. Vi skulle ha en intern konkurranse om å slå hverandre. Men det var dessverre utsolgt, så da venta jeg ett år, men var for sent ute igjen. Så det ble noen andre konkurranser på meg i senere tid. Etter det ble jeg bitt av basillen.

Trangt nåløye

Etter tre år med idrettslinje på videregående så la Jon Magnus planer om å satse fullt på proffdrømmen som triatlet. Det resulterte i et år på idrettsfolkehøgskole i Danmark, og et jobbeår slik at trening ble prioritert foran videre utdanning.

-   Idrettsfolkehøgskole i Danmark, med triatolon som eget fag. Han ene læren hadde faktisk vunnet nordisk mesterskap så forutsetningene var der.

Idrett stod helt sentralt på lærerplan da Jon Magnus gikk på skolen, han ble derimot overrasket over hvor stort fokus det var på alkohol og festing utenom skoletiden.

- Drikkekulturen og utelivet var ikke det jeg forventet. Så etter det første halvåret måtte jeg melde meg på en konkurranse for å pushe meg selv til en bedre livsstil.

Når det kom til start av studier så hadde ikke Jon Magnus noen spesifikke planer klare, men fordi en annen kompis som også drev med triatlon skulle til Volda så fulgte han etter til Søre Sunnmøre.

- Jeg hadde egentlig ingen planer . Jeg tenkte at det kanskje er smart å begynne å studere. Jeg må det før eller siden. Studieløpet på idrett har mye fritid andre og tredje året så mye tid til trening. Ellers så er det mye aktivitet på skolen. Så det blir en del trening. Så jeg tenkte at hvis jeg dro til Volda kunne vi pushe hverandre.

På idrettslinjen så fikk han en opptur rent fysiologisk med mye god trening i bakgrunnen. Han fikk også muligheten i fjor til å teste Vo2 maks. Vo2 maks fungerer altså som et mål som forteller om hvor god utholdenhet en utøver har. Hvor høyere tall jo bedre kondisjon.

På testen nådde triatleten en imponerende score på 68. For å sette det i kontekst så forteller idrettslærer på Høgskulen i Volda, Kjetil Høydal, at en toppidrettsutøver innenfor maratonløp normalt sett ligger mellom 70 og 80.

Han er forøvrig selvsikker på at han er bedre nå enn hva han var for ett år siden.

 Jeg føler meg sterkere nå enn hva jeg gjorde. Jeg skulle ha klart å bikke 70 nå, i hvert fall på sykkel. Kanskje til og med 75, men det er nok litt håpefullt.

Avslutningsvis så blir talentet spurt om sitt eget ferdighetsnivå, og hvorvidt han har det som skal til for å bli proff.

-   Selv mener jeg at jeg har et slags talent, så hvis det hadde vært lagt til rette så kunne jeg blitt proff. Men nå som jeg studerer i Volda, så er dessverre ikke omstendighetene tilstrekkelig for en triatlet.

Jon Magnus har tidligere deltatt på europamesterskap arrangert av Ironman. Han drar frem en 35. plass i aldersgruppa 18-25, på distansen ''halv-ironman'' som sin beste triumf. Halv-ironman distansen er 1.9 km svømming, 90 km sykling, og 21 km løping. Neste år er han klar for en fulldistanse løp.

- De beste triatletene er heller med på Ironman enn det internasjonale Triatlonforbundet sine stevner. Jeg var 20 da jeg fikk 35. plass så jeg har noen år i samme aldersklasse igjen. Det er noen år til å rykke oppover. Jeg tror jeg totalt er en bedre triatlet nå. Blitt bedre på sykkel og løping, men dårligere på svømming etter jeg flytta til Volda, ettersom at det ikke er noen svømmehall her. Og man må kjøre til Ulsteinvik eller Fosnavåg, og det tar mye tid og penger til å være en student.

Tvinges over i ny karriereretning

Hele livet har Jon Magnus sett opp til utholdenhetsutvøere. Han trekker frem Thor Hushovd, Edvald Boasson-Hagen, og Petter Northug som favorittene. Nå som triatletkarrieren er på litt tynn is så vil han satse mer på sykling.

-  Det er en fasinasjon for hard aktivitet og lange økter. Jeg har de siste 15 årene ikke gått glipp av Tour De France på tv, så jeg syntes sykling er ekstra kult.

Det vil bare bli et midlertidig prosjekt å satse som syklist mens han bor på Søre Sunnmøre. Etter studiene vil han bo et sted som er mer tilrettelagt for å kunne plukke opp triatlonfakkelen igjen.

- Planen er å gå så fort som mulig tilbake. Da skal jeg bo et sted hvor det er tilbud for det. Med en svømmehall ikke så altfor langt unna, men også muligheter for løping og sykling.

-  Jeg jobber fortsatt målrettet mot det. Vil bevise for meg selv, men også for alle andre at hvis jeg går all inn for det så kunne jeg blitt ekstremt god i triatlon.

I FARTA: Jon Magnus benytter seg ofte av løpebanen på Ørsta Stadion.

I FARTA: Jon Magnus benytter seg ofte av løpebanen på Ørsta Stadion.

I FARTA: Jon Magnus benytter seg ofte av løpebanen på Ørsta Stadion.

I FARTA: Jon Magnus benytter seg ofte av løpebanen på Ørsta Stadion.

I FARTA: Jon Magnus benytter seg ofte av løpebanen på Ørsta Stadion.

I FARTA: Jon Magnus benytter seg ofte av løpebanen på Ørsta Stadion.

I FARTA: Jon Magnus benytter seg ofte av løpebanen på Ørsta Stadion.

I FARTA: Jon Magnus benytter seg ofte av løpebanen på Ørsta Stadion.

SYKKEL: Triatleten trener mer på sykkel for å kompensere for mangel på svømmehall.

SYKKEL: Triatleten trener mer på sykkel for å kompensere for mangel på svømmehall.

MÅLRETTET: Triatlontalentet prøver å holde idrettskarrieren igang til tross utfordringer.

MÅLRETTET: Triatlontalentet prøver å holde idrettskarrieren igang til tross utfordringer.