Redningsmannen

Når naturen viser seg fra sin tøffeste side, kan innsatsen til redningsmenn som Tormod Eldholm utgjøre forskjellen mellom liv og død.

Telefonen til Tormod Eldholm ringer. Det er lørdag, og han sitter på jobb i Ålesund.

På toppen av Eidskyrkja blåser det surt fra alle kanter. Dette er et av de høyeste fjellet i Volda, og i dag er det også det mektigste. Været som tidligere på dagen inviterte til topptur, har nå endret seg. På toppen av fjellet sitter tre familiemedlemmer. Værfaste. 

Mellom Solavågen og Festøya, på ferja i retning Volda, blir genser og jeans byttet ut med ull og goretex. Etter 20 år i Røde Kors sin skredgruppe vet Tormod at tiden er dyrebar.


En gruppe fra Røde Kors sitt hjelpekorps går inn fra nordsiden, en annen fra sørsiden av fjellet.

Det er orkan i vindkastene på toppen, og sikten er svært begrenset.

Fra de får første beskjed i 16-tiden tar det fem timer å hente ned den tretten år gamle gutten og de to mennene.

Tormod omtaler aksjonen som den tøffeste på Sunnmøre på mange år.

– Værmessig var denne aksjonen veldig tøff. Du skal bevege deg, du skal holde deg varm, du skal kommunisere på nødnett og samband, du skal bruke gps og du skal være tilgjengelig på telefon. Tar du av deg votten i et par minutter, så er du frossen på hendene.

– Det å prøve og ta vare på seg selv er krevende.
Tormod Eldholm

Denne gangen gikk det heldigvis bra. Men dette er ikke første gang Eldholm har vært ute i tøft vær – også med negativt utfall. 

Regnet triller over rutene på det rødmalte, store huset i Volda. På veggene henger barnebilder, takkekort fra bryllup og naturbilder. Bilder av fjell og fjorder. Det er der Eldholm trives best. 

Med en oppvekst i Bergen lærte han seg tidlig å like friluftsliv. Sammen med kona, som er fra Volda, har han tre barn. Da barna skulle begynne på skolen, bestemte familien seg for å pakke sakene og flytte fra Bergen og nordover til vestlandsbygda.

Tormod ble raskt engasjert i skredgruppa i området. Etterhvert ble han leder for hjelpekorpset, noe han var i hele ti år. I dag er han nestleder i skredgruppa i Røde Kors i Volda og Ørsta, han er med i Røde Kors sin nasjonale ressursgruppe for skred. Han sitter i tillegg i varslingsgruppen til Møre og Romsdal.

Selv om Tormod er vant med fjell, kan Sunnmørsalpene til tider være svært krevende. De er bratte, og slynger seg rett opp fra fjordene. På få sekunder kan vinteridyll bli inferno.

Mannskapet som stilte på aksjon i helga, er folk Tormod vet kan bidra.

– De som skal være med ut i fjellet, må ha mye erfaring. Jeg sender ikke opp hvem som helst på sånne aksjoner. De blir silt ut, og det er de som jeg vet kan ta vare på seg selv som blir med opp.

Tormod snakker av erfaring. Han har selv vært på flere tunge oppdrag. Senest i fjor var han på en aksjon der døden var utfallet. Da måtte skredgruppa vente to dager på å hente ut avdøde på grunn av snøskredfare og sikkerheten til mannskapet.

Men uansett hvor vanskelig situasjonen blir, gir ikke engasjementet til Tormod seg. Å hjelpe andre mennesker ligger naturlig for bergenseren, som til vanlig jobber som driftsingeniør i Mørenett.

Som ung var han med i sivilforsvaret, og han har tatt flere nasjonale skredkurs. Han engasjerer seg også i flere hjelpekorps i området om det trengs, og er med på rundt 10-20 aksjoner i året. Til og med nyttårsaften ble brukt til å forberede redningsaksjon.

– Jeg liker å føle at jeg bidrar til samfunnet. Det gir en boost å hjelpe til.

Røde Kors har blitt en livsstil for Tormod.

Derfor er også bilen alltid klar – i tilfelle han må rykke ut.

Hva tenker du om folk som ferdes i fjellet i dag? Er de for dårlig forberedt?

– Nei, men det er alt for mye fokus på å ha lett utstyr. Lette sko, lette ski, lette bindinger, lett sekk.

– Og det er kanskje fint vær når man drar ut, men tenk gjerne på at vær kan skifte plutselig, slik det gjorde i helga. Det kan også skje uhell på veien, legger han til.

Tormod har flere tips til de som vil ferdes tryggere i fjellet.

– Man burde ha med litt ekstra utstyr i tilfelle. Ta med spade, vindsekk, litt ekstra klær og litt mat. Skal en gå i bratt terreng, så burde man også ha med seg søkestang og skredsøker.

Det lille ekstra du har med deg i sekken, kan bli redningen om du mister kontrollen i fjellet. Det kan ta tid før du blir henta, og et helikopter vil ikke alltid klare å fly om været er dårlig.

– Sjokolade og kjeks med lang holdbarhet og ekstra klær burde alltid være med på tur, sier Tormod.

Regnet utenfor har lagt seg på bakken. Bilen til Tormod er full etter helgas aksjon, og han blir konstant ringt opp av journalister som vil høre om redningsarbeidet.

Hvor lenge tror du at du kommer til å holde på med dette?

– Så lenge helsa holder, er det vanskelig å gi seg.