Talentfabrikken i havgapet

Hødd fyller 100 år denne sesongen og har skapt mange suksesshistorier i fotball-Norge

Med en grunnstamme av lokale spillere spilte Hødd for første gang i Eliteseiren i 1966 etter tre opprykk på like mange sesonger, i det som blir sett på som klubbens gullalder.

- Det ble sådd et frø, og det er en kultur som både jenter og gutter har tatt med seg og som har levd i generasjoner. Fotballen står veldig sterkt i Ulsteinvik, innleder daglig leder i Hødd, Per Arve Moldskred.

Moldskred kjenner klubben bedre enn de fleste etter å ha vært på Høddvoll i en årrekke. I løpet av sine 15 år i klubben var han i lang tid driftssjef ved anlegget, før han ble daglig leder tidligere i år.

Men for Hødd har det kun blitt med noen gjesteopptredener på det øverste nivået i Norge, senest i 1995. Blåtrøyene er klubben med flest kamper på det nest øverste nivået, men de har aldri maktet å etablere seg i Eliteserien. Det har ført til at reisen etter opprykket i 1965 og frem til årets 100-årsjubileum har vært preget av både opp- og nedturer.

Selv om resultatene til tider har uteblitt, har Hødd utviklet utallige spillere, med Åge Hareide og Jan Åge Fjørtoft i spissen.

En gjennomgang av de siste ni sesongene viser at hele 20 spillere med en fortid i havgapet tatt steget videre til Eliteserien.

- Det har vært veldig mange dyktige trenere som har jobbet tett med spillerne. Jeg tror mange av de som har tatt steget videre har trengt nye impulser. De har kanskje gått seg litt fast i de klubbene de spilte for, sier en stolt Moldskred når han blir presentert tallene.

Den lokale grunnstammen i laget består fortsatt i dag. Selv om den tradisjonsrike klubben har vært i en mørk bølgedal de siste sesongene, har Hødd likevel vært en attraktiv klubb for spillere som ønsker seg en ny start.

- Det er et ekstremt høyt tall. Forhåpentligvis har det vært noen dyktige trenere som har trent de, og ellers har øvrig ledelse i klubben lagt til rette for talentarbeidet. Men det vil alltid være spilleren selv som gjør det største grovarbeidet, smiler Sindre Eid.

Han smiler med god grunn. For selv om Eid hevder det er spilleren som grovarbeidet, har han vært svært sentral i klubbens talentarbeid.

dedikert talentarbeid

45-åringen trenger flere hender for å telle antall suksesshistorier i fotball-Norge som har fått grobunn i havgapet i Ulsteinvik. For Hødd har lagt ned mye og møysommelig arbeid for å sikre seg de riktige spillere.

Sammen med tidligere sportssjef André Nevstad håndplukket de unge talenter basert på personlighet og holdninger.

Spillerne ble invitert til Ulsteinvik for å se nærmere på forholdene og det er disse personlige møtene som har gitt Nevstad og Eid uvurderlig informasjon.

Eid sier det fotballfaglige var det letteste å bedømme, men gjennom disse møtene fikk de tydelig tilbakemeldinger på om kjemien stemte og om de passet til klubbens filosofi.

Han understreker at de ikke alltid har truffet blink med signeringene, men det er likevel oppsiktsvekkende mange som har brukt Hødd som springbrett videre i karrieren.

I dag er Eid markedssjef i den tradisjonsrike klubben, men har vært hovedtrener i to perioder og flere år som assistenttrener under Lars Arne Nilsens ledelse. I tillegg er han nummer fem på adelskalenderen med 440 kamper for blåtrøyene.

Foto: Morten Asbjørnsen

Foto: Morten Asbjørnsen

To av spillerne som har tatt steget videre til Eliteserien mens Eid var en del av trenerteamet, og som Nærsynet har møtt, er kompisene Pål André Helland og Michael Karlsen.

Begge var på besøk hos klubben på prøvespill for å se nærmere på fasilitetene uten at de nødvendigvis signerte i første omgang, men begge skryter av det dedikerte talentarbeidet.

- Hødd er veldig flink til å utvikle spillere, samtidig som de har en veldig tydelig spillestil hvor spillerne får utnytte ferdighetene sine. De ser hver enkelt spillers store styrke, og prøver å få det til å fungere i størst mulig grad, sier Helland.

Helland er nemlig èn av diise 20 spillerne som har tatt steget videre etter et opphold i Ulsteinvik de siste ni sesongene. I tillegg til blant annet Eirik Ulland Andersen, Sivert Heltne Nilsen, Christoffer Aasbak, Fredrik Aursnes og nevnte Michael Karlsen. Dessuten har utenlandsproffene Ørjan Nyland og Adama Diomande begge spilt for Hødd.

- Alle disse har vært selvstendige og ambisiøse spillere som har trent masse og riktig, og tatt et stort ansvar for seg selv, men vi har fått de til å tro på talentet deres, reflekterer Eid, før han fortsetter:

- Det er en kultur i Hødd og Ulsteinvik hvor hardt arbeid lønner seg. Det skjer ikke så mye ellers her, så her kan de virkelig satse for fullt for å bli en god fotballspiller.

Karlsen, som hadde to perioder i Hødd, flyttet til Ulsteinvik som 21-åring og deler samme oppfatning.

- Enten så er du ambisiøs og seriøs, eller så blir du det når du flytter dit. Man har ikke noe annet valg og det regner jeg med gjelder for de fleste når de kommer til Ulsteinvik. Man går 100 prosent inn for å lykkes der, sier Ranheim-profilen, og får støtte fra bestekameraten Helland.

- Man kan si veldig mye fint om Ulsteinvik, men det var lett å få et snevert fokus rundt det å bli en bedre fotballspiller. Jeg la ned veldig mange timer trening. Det var veldig mange av de jeg spilte sammen med som hadde den samme mentaliteten.

Discovery-ekspert Kjetil Rekdal lar seg imponere over talentarbeidet på Høddvoll, og peker i likhet med flere på det gode miljøet som en årsak på hvorfor klubben har fostret frem så mange talenter de siste årene.

— Det er enkelte klubber som er flinkere enn andre. Det har selvfølgelig med miljø, anlegg og seriøsitet å gjøre. Nå skal ikke jeg si noe stygt om Ulsteinvik, men når du bor der blir du ikke fristet av så fryktelig mye annet enn å trene. Bor man i Oslo er det ett par andre tilbud som kan ta bort litt av konsentrasjonen, men bor man i Ulsteinvik blir det et tett miljø hvor man trener mye sammen, utdyper Rekdal.

Møt noen av spillerne som har tatt steget videre:

Foto: Morten Asbjørnsen

PÅL ANDRé HELLAND

- Jeg holder meg godt oppdatert på det som skjer i klubben i dag. Jeg har et stort hjerte for Hødd og kjenner mange som jobber i klubben, sier Helland.

Se Helland fortelle om tiden i Hødd:

Helland vokste opp på Kyrksæterøra og spilte for for Kil/Hemne i ungdomsårene, før han signerte for Rosenborg sommeren 2006. Tre år senere ble han innlemmet i A-stallen til trønderne, men prestasjonene på trening uteble.

29-åringen var ifølge seg selv "den verste utgaven av meg selv både på og utenfor banen", og Helland var rangert som nummer tre i verden i fotballspillet FIFA i samme periode.

Dermed ventet et utlån til både Ranheim og Byåsen, men etter flere trøblete sesonger i Trondheim flyttet han til lille Ulsteinvik med drøye 6000 innbyggere og signerte for Hødd da han ønsket en ny start i karrieren før sesongstart i 2012.

Jeg takket nei til vesentlig bedre økonomiske tilbud for å komme til Hødd, men jeg følte virkelig at det var riktig. Ulsteinvik kunne vært plassert midt på Grønland for min del, så lenge jeg følte det var der jeg kunne bli best mulig

Helland tok grep om egen utvikling og hadde lagt om livsstilen før han signerte for Hødd. Under Lars Arne Nilsens ledelse ble den frittalende trønderen, som ser tilbake på tiden i klubben som et eventyr, etterhvert svært avgjørende for den kommende suksessen.

Men etter syv serierunder i hans første sesong på Søre Sunnmøre var det lite som vitnet om suksess. Klubben sto med fattige tre poeng og slet i bunnen av tabellen, mens Helland ofte ble henvist til benken.

hattrick før sommerpausen

Så løsnet det - både for Helland og Hødd. Høyrekanten fikk oftere tillit og etter 5-0 seieren mot Ham/Kam før sommerpausen, hvor Helland markerte seg med hattrick, så de seg ikke tilbake.

Hødd ble en av 1.divisjons største formlag høsten 2012 og alle venstrebackene fryktet Helland. Samtidig som blåtrøyene klatret på tabellen imponerte de i cupen.

Helland ble toneangivende med mål i tredje runde mot Sarpsborg i 119 minutt. Han scoret i fjerde runde mot Asker. I kvartfinalen borte mot Haugesund skjøt han seg virkelig inn i Hødd-hjertene med to mål, før han scoret i 3-1-seieren mot Brann i semifinalen.

- Noe av det følelsesmessig største jeg opplevde med Hødd var semifinalen mot Brann, mimrer Helland, før han fortsetter.

- Da hadde jeg vært enormt god borte mot Haugesund i kvartfinalen. Det kunne vært ett blaff, for alle kan ha en god kamp, men så kom semifinalen mot Brann hvor jeg ikke bare gjentok prestasjonen - men var enda bedre. Brann byttet kanskje venstreback fem-seks ganger i løpet av kampen, gliser han.

Til tross for en sterk poengfangst på høsten sto Hødd i fare for å rykke ned i siste serierunde som følge av den begredelige seriestarten.

Men resultatene i de øvrige kampene gikk i deres favør en uke før cupfinalen, og Ulsteinvik kunne begynne å mobilisere for cupfest.

Med "halve" Ulsteinvik på tribunen ble det hele avgjort fra straffemerket etter 1-1 ved fulltid og ekstraomganger, før Andreas Rekdal sikret cupgull på siste og femte straffe.

- Når man ser tilbake på det når man legger opp er det fort noe av det største man har vært med på som et kollektiv. Vi var helt ubekymret, men der og da klarte vi ikke å ta det innover oss fordi det føltes så naturlig, forteller Helland, som kunne mistet finalen med karantene etter en Twittermelding:

Etter flere gode prestasjoner i både cupen og serien var det flere klubber som meldte interesse, men Helland ble værende i Ulsteinvik den påfølgende sesongen og fortsatte storspillet.

Pollenplagene som satte han tilbake på samme tidspunkt i fjor hadde begynt å slippe, og kontrastene til fjoråret kunne knapt vært større.

Nå kjempet Hødd i toppen av tabellen, samtidig som cuptriumfen ga blåtrøyene en billett til Europa League-kvalifisering. I første runde sto kasakhstanske Aktobe på motsatt banehalvdel.

Hjemme på gamle Høddvoll leverte Helland en glimrende kamp og Hødd vant 1-0, men det ble publikumsfavorittens siste opptreden foran Blåsarane.

For da favorittklubben Rosenborg ønsket å hente den driblesterke angriperen tilbake til Trøndelag var ikke Helland i tvil.

- Nesten samtlige klubber i Eliteserien var interessert, men jeg følte jeg hadde noe uoppgjort på Lerkendal. Naiv som jeg var syntes jeg at jeg var god nok til å spille, og jeg følte jeg kastet sjansen jeg fikk unggutt på sjøen.

I utgangspunktet skulle han fullføre sesongen i Ulsteinvik, men trønderne kjøpte fri Helland seks måneder før kontrakten utløp, og dermed ble returoppgjøret i Kasakhstan hans siste kamp for Hødd.

I et regn av mynter tapte Hødd 2-0 i returoppgjøret og dermed 2-1 sammenlagt. De var kun et stangskudd fra Helland på overtid unna å ta seg videre på bortemål, men drømmen om Europa-avansement ble knust og Helland takket for seg.

- Tiden min i Hødd var helt fantastisk. Det var mitt store gjennombrudd som fotballspiller på toppnivå, godt hjulpet av lagkamerater og trenerteamet, smiler Helland.

I Rosenborg har han vært en bærebjelke de siste seks årene og vunnet fire seriegull og tre seriemesterskap. VG kåret han til årets spiller i Eliteserien i 2015, og i dag er han ett av få trønderske alibi på Lerkendal, men det har aldri blitt noe utenlandsopphold.

interesse fra Kasakhstan

Men han kunne blitt proff i Kasakhstan. Aktobe fikk nemlig øyene opp for Helland etter dobbeloppgjøret sommeren 2013.

- Jeg var så god at eieren deres gikk til sportssjef Andrè Nevstad og sa at "nummer åtte på laget deres vil vi ha uansett hva han koster. Bare si en pris så kjøper vi han", smiler Helland, før han fortsetter:

- Så sa André at det var synd jeg allerede hadde signert for Rosenborg, for hvis ikke hadde Hødd sikret klubbdriften i mange år fremover. Da fulgte jeg opp med: Da er det ikke bare er du som har sikret klubbdriften i mange år for å sende meg til Kasakthan, da skulle jeg hatt noen kroner selv.

Men det ble altså med 52 offisielle kamper for Hødd i løpet av ett og et halvt år.

- Hvis noen hadde sagt jeg skulle være Hødd i ett og et halvt år hvor jeg hadde spilt i Europa og et vunnet et trofe hadde man spekulert om folk var sinnsyke, avslutter Helland.

Fredrik aursnes

Mens Helland takket for seg etter Europa-exiten og tok steget videre til Eliteserien, var scenen duket for stortalentet Fredrik Aursnes.

- Det var en perfekt arena å komme til for meg i ung alder med mange fantastiske folk som tok meg inn i varmen – det var helt perfekt, smiler Aursnes og snakker varmt om Hødd-tiden, som du kan se her:

Vi skrur tiden tilbake syv og et halvt år.

Samtidig som Helland flyttet fra Trondheim og signerte en toårskontrakt med Hødd, fylte Hareid-gutten Aursnes, som vokste opp ti minutter fra Høddvoll, ut overgangspapirene fra Hareid til Hødd.

Aursnes ønsket å ta ett nytt steg, og da ble det naturlig å se mot Hødd og Ulsteinvik da han skulle begynne på skole i byen.

Selv hadde han ikke noen ambisjoner om å trene med A-laget og ønsket heller å trene med jevnaldrende.

- Jeg hadde ganske mange venner på juniorlaget som jeg gikk på skole i Ulsteinvik med, så jeg hadde mer lyst til å trene med de. Men da A-laget tok meg veldig godt i mot, så var det kjekt å være der også, sier en beskjeden Aursnes.

Før sesongstart var det svært få som hadde hørt om Aursnes som ble sett på som et ubeskrevet blad. Og det som i utgangspunktet skulle være 1-2 treningsøkter med A-laget gjennom hele sesongen eskalerte rakst, og han ble en viktig brikke for trener Lars Arne Nilsen.

Han imponerte stadig sine nye lagkamerater, og allerede før femte serierunde hadde 16 år gamle Aursnes spilt seg til fast plass som midtbanespiller i Nilsens rigide 4-3-3-system.

- Alle så at han tok nivået. Han klasket ned folk på trening med en gang. Det var helt rått å se hvordan han tok nivået uansett hvem som sto på motsatt banehalvdel, sier tidligere lagkamerat Michael Karlsen, som spilte med Aursnes i Hødd våren 2012.

- Han kom inn som en spinkel 16-åring, men han gikk virkelig til i duellene. Du merket det spesielt ved større anledninger at han, til tross for sin unge alder, var fullstendig upåvirket, beskriver Helland.

Tidenes yngste cupvinner

Skjermdump fra NRK

Skjermdump fra NRK

25.november 2012.

58 dager tidligere hadde Aursnes briljert og scoret på gamle Høddvoll da Brann ble nedsablet i semifinalen.

Nå ventet dagen som virkelig står med gullskrift i Hødds 100 år gamle historie, og som er ett av de største høydepunktene i Aursnes´ forholdsvis korte fotballkarriere så langt.

Den følelsen jeg fikk under innmarsj glemmer jeg aldri. Det var liksom noe annet enn hva jeg var vant til, så da tenkte jeg. ”Nå er jeg dritnervøs”.

Og det er kanskje ikke så rart - omstendighetene tatt i betraktning. For ett år tidligere hadde han spilt 4.divisjonsfotball for Hareid på Hareid Stadion.

En vinterettermiddag senere spilte 16 år, elleve måneder og elleve dager gamle Aursnes på en fullsatt nasjonalarena og sendte, sammen med Hødd, sjokkbølger gjennom fotball-Norge da de løftet cuptrofeet og Aursnes ble tidenes yngste cupvinner.

- Det er selvfølgelig artig å ha den rekorden, svarer han ordknapt om rekorden.

Men han klarer ikke å slutte å smile når han snakker om cupeventyret og cupfinalen. Han innehar fortsatt rekorden, og slik som Helland bemerket, virket Aursnes helt uanfektet da han for alvor presenterte seg for fotballpublikummet i Norge.

Etter kampen havnet han på alles lepper, men selv føler Aursnes at han klarte å beholde bakkekontakten.

- Det ble en liten hype. Jeg følte likevel at jeg fikk jobbe i fred og ro i Ulsteinvik da ting roet seg og det nærmet seg en ny sesong.

skjermet fra pressen

I lille Ulsteinvik ble det mye medieoppslag og store overskrifter om vidunderbarnet fra Hareid som tiltrakk seg oppmerksomhet fra de fleste Eliteserie-klubbene. Derfor ble Aursnes skjermet fra pressen for å fokusere 100 prosent på fotball og skole.

Og i sitt eget tempo fortsatte Aursnes utviklingen på Høddvoll. Han fullførte videregående, og ble mer og mer dominerende for blåtrøyene.

Etter 2015-sesongen takket Aursnes for seg etter fire år og Molde ble neste stoppested - hvor han har tatt ytterligere steg og blitt en av Eliteseriens beste midtbanespillere.

Da kunne han se tilbake på imponerende 120 kamper for Hødd i en alder av kun 19 år.

- Jeg tror Hødd har betydd mer for meg enn hva jeg har betydd for de. Men det viser for andre unge spillere at det er mulig å slå gjennom tidlig.

Da Lars Arne Nilsen ga seg som trener i 2013 rykket Sindre Eid opp som hovedtrener for A-laget etter flere sesonger som assistent. Han er klokkeklar på at Aursnes har betydd mye for Hødd.

- Fredrik er en av de beste spillerne jeg har trent. Han er en komplett spiller som har det aller, aller meste. Og uten blant annet Helland, Karlsen og Aursnes hadde vi aldri hatt den suksessen vi har hatt de siste årene, sier Eid.

Skjermdump fra NRK

Michael Karlsen

"Kunne vært landslagsspiller" - Sindre Eid

michael karlsen

Han føyer seg kanskje ikke inn i rekken av suksesshistoriene som har Hødd har skapt, for alt har ikke gått på skinner for Michael Karlsen.

En berg-og-dalbane vil nok være mer beskrivende for 29-åringens kronglete vei mot toppen som står for ett av de mest kontroversielle sparkene i Hødds klubbhistorie.

Han debuterte for Rosenborg i Eliteserien allerede høsten 2009 som 19-åring. Karlsen ble spådd en lysende framtid, men det var 2.divisjonsspill for Rosenborg 2 som var hovedscenen - hvor han tidvis herjet med motstanderne.

- Jeg spilte kanskje min beste kamp i 2009 for Rosenborg 2 mot Hødd. Jeg scoret hattrick og vi vant 5-2, smiler Karlsen.

Lars Arne Nilsen, som var Hødd-trener på dette tidspunktet, la merke til trøndernes ekstreme ferdigheter og gikk bort det unge trønderske talentet etter kampslutt.

- Lars Arne sa at han normalt ikke pleide å gjøre dette, men han gikk bort til meg og sa jeg spilte godt og at vi burde holde kontakten, fortsetter han.

Og begge partene holdt ord. Det ble riktignok med 24 Eliteserie-minutter fordelt på tre innhopp høsten 2009, men han klarte aldri å slå gjennom på Lerkendal. Deretter ventet et mislykket utlån i Ranheim før Hødd-Nilsen tok kontakt for et prøvespill i Hødd.

Ville prøve noe nytt

Karlsen imponerte på prøvespillet og ble tilbudt kontrakt med blåtrøyene. Selv om han innrømmer at det satt langt inne å bosette seg i lille Ulsteinvik, flyttet 21 år gamle Karlsen omsider fra det trygge gutterommet på Tiller i Trondheim.

- Jeg måtte komme meg bort og prøve noe helt nytt der jeg kunne bo for meg selv, så jeg flyttet til Ulsteinvik for å fokusere fult på fotballen, forklarer hovedpersonen som lærte seg å vaske klær og lage mat på hybelen.

Til tross for 2.divisjonsmøtet hvor han ble matchavgjørende tre år tidligere var ikke Michael Karlsen et husholdningsnavn for innbyggerne i Ulsteinvik.

- Jeg kom som underdog og ingen hadde troen på meg. Jeg var et ungt talent, men folk undret likevel på hva jeg kunne bidra med, forteller han.

Selv om fansen var skeptisk hadde trenerteamet tro på den høyreiste angriperen med slepen teknikk.

- Michael er en spiller jeg alltid har hatt sansen for, og potensialet har alltid vært der. Han kunne vært landslagsspiller dersom han hadde gitt enda mer på treningsfeltet, sier Sindre Eid, som var assistenttrener da Karlsen signerte.

Se Helland fortelle om Hødd-tiden her:

Gjennombruddet starten på en ny nedtur

De som satte spørsmålstegn ved Karlsen før sesongstart stilnet imidlertid raskt. Karlsen leverte nemlig, for første gang i seniorkarrieren, en meget sterk sesong og fikk gjennombruddet i norsk fotball med 16 nettkjenninger.

Men selv om han ikke var klar over det der og da, ble det starten på en ny nedtur.

- Jeg ble litt for fornøyd med tingenes tilstand sesongen etter og da gikk det rett vest, sier en ærlig Karlsen, før han legger til:

- I tillegg slet jeg litt med skader og var kanskje litt skuffet over at ingen hadde hentet meg etter gjennombruddet.

Mentalt hadde han allerede flyttet fra Ulsteinvik for å fortsette karrieren på et høyere nivå etter suksess-sesongen, men det var ingen klubber som viste interesse.

Dermed tok en umotivert Karlsen fatt på en ny sesong på Høddvoll, men det ble kun med ett halvt år til. For halvveis i sesongen ble han avskiltet da Hødd hentet Kjell Rune Sellin som førstevalg på topp.

Karlsen returnerte tilbake til Trondheim og Ranheim. Men heller ikke denne gangen ble det noe opptur i Ranheimsfjæra, så Karlsen tok et steg ned til 2.divisjonsspill og Rødde.

- Det var selvfølgelig et skritt ned, men jeg hadde det moro og det var ikke så seriøst. Jeg følte det var nødvendig for å komme tilbake igjen.

Slik forklarer han valget om nok et utlån. Det ble en etterlengtet opptur etter ett år med motgang. Nå kom spydspissen mer til sin rett og scoret elleve mål på 24 kamper.

Så når Hødd ønsket en måltyv for å skyte de til Eliteserien i 2015 flyttet han på nytt til Ulsteinvik.

Panenka-bommen

- Ung og dum

Skjermdump fra TV2

Skjermdump fra TV2

Skjermdump fra TV2

- Jeg trengte en restart. Derfor valgte jeg det trygge i Ulsteinvik hvor jeg kjente mange spillere og trenere.

Men han satt likevel en stund på gjerdet og vurderte fremtiden før han signerte kontrakten.

- Enten så måtte jeg satse på videre eller så måtte jeg gi meg som fotballspiller.

Karlsen landet på det siste alternativet, men målene uteble. Samtidig slet Karlsen med spilletid og ble offer for kritikk av Hødd-fansen, noe som ble litt i overkant mye, ifølge han selv.

- Jeg fikk litt for mye ufortjent kritikk den sesongen. Jeg skjønner at en spiss skal score mål, men vi spilte på en måte som gjorde det vanskelig for meg. Jeg var i større grad involvert i det oppbyggende og ofte nest sist eller tredje sist på målene.

Hødd ble nummer fire på tabellen i 1.divisjon og sikret Eliteserie-kvalifisering. Nå beviste de virkelig hvor gode de var etter noen dårlige sesonger i kjølvannet av cuptriumfen i 2012.

I første kamp ventet Jerv på motsatt banehalvdel. Hødd hadde flere store muligheter til å avgjøre før fulltid, men det endte med straffesparkkonkurranse - og som nevnt ett av de mest omdiskuterte sparkene i Hødds historie.

- Jeg gikk rundt til guttene som skulle skyte og sa at jeg kan ikke bestemme hvor dere skal skyte, men bestem dere for et hjørne så blir det mål ti av ti ganger, sier Sindre Eid, som var inne i sin første periode som hovedtrener for Hødd.

Ordene fra Eid kan ikke ha påvirket Karlsen i særlig stor grad. For da flere spillere hadde bommet kunne Karlsen sende Hødd ett skritt videre til neste kvalifiseringsrunde.

Karlsen la ballen til rette med føttene, jogget frem til lærkula og lobbet den i klypene til Jerv-keeper Øyvind Knudsen som sto midt i mål.

Med straffebommen var sesongen over og Karlsen knuste opprykksdrømmen med det som ble hans siste spark for Hødd.

- Da jeg bommet på straffe følte jeg at jeg var ferdig i klubben. Det ikke var noen fremtid der for meg, sier han og bedyrer at forholdet til klubben er bra i dag, til tross for at han fikk veldig mange stygge meldinger fra fansen i etterkant av straffebommen.

- Jeg har et godt forhold til klubben, men jeg vet ikke helt hvordan supporterne ser på meg. Jeg tror det er et brukbart forhold, men jeg har bare gode minner fra tiden i Ulsteinvik.

KUNNE VÆRT STARTEN PÅ SLUTTEN

Etter nok en nedtur i karrieren måtte han igjen se etter en ny arbeidsgiver, men straffebommen kunne virkelig vært starten på slutten av Karlsens karriere.

- Jeg ønsket å spille fotball og ha det moro, men etter Hødd-tiden vurderte jeg å trappe ned og finne hverdagen.

Han ble værende, men følte seg ikke særlig velkommen da de møttes til sesongoppkjøring den kommende sesongen. Likevel en del av troppen frem til overgangsvinduet åpnet i august.

Da signerte han for Brattvåg i 2.divisjon - nok en gang et steg ned på karrierestigen.

Det ble aldri noe suksesshistorie og kontrastene kunne knapt vært større. Mens Karlsen rykket ned med Brattvåg ble hans tidligere lagkamerater sensasjonelt cupmester.

Selv om han ikke var i kamptroppen var han med på gullfesten og ble cupmester da han hadde spilt til og med kvartfinalen, men nå sto han virkelig på bar bakke uten noen form for fremtidsplaner.

- Da jeg rykket ned med Brattvåg og jeg sto der i slutten av oktober visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg tenkte i alle fall at var ferdig som fotballspiller på toppnivå. Nå drar jeg til Tiller og finner en jobb eller utdanner meg. Nå er det nok.

personlig revansje

Karlsen reiste på ferie til USA med flere kompiser etter sesongslutt uten kontrakt med noen klubb for den kommende sesongen, så kom vendepunktet:

- Jeg fikk høre at Robert Stene hadde signert for Levanger fordi spillerne i Ranheim måtte ha lønnskutt, sier han entusiastisk, før han fortsetter:

- Jeg sendte melding til Svein Maalen (Ranheim-trener) samme dag og sa jeg gjerne ville komme på trening i januar og vise at jeg var god nok for Ranheim.

29-åringen hadde ikke særlig tro på at det skulle materialisere seg i prøvespill, og Karlsen, som innrømmer at han ikke hadde vært særlig seriøs den foregående sesongen, opplevde at mange tvile på han.

Maalen var imidlertid positiv til initiativet og tok i mot Karlsen som inviterte seg selv. Etter drøye tre måneder i villrede og på prøvespill hos 1.divisjonsklubben Ranheim ble han tilbud kontrakt en ettårskontrakt ut 2017-sesongen.

- Jeg signerte med minstelønn fordi jeg ikke brydde meg om lønn, ville bare komme tilbake på nivået jeg viste jeg kunne prestere på og vise at jeg virkelig ønsket det, sier Karlsen.

- Ranheim er rett sted å være for Karlsen, her skal vi sammen skape en hverdag der han kan ta nye steg både på og utenfor banen. Potensialet til Michael er udiskutabelt, uttalte Maalen til klubbens hjemmeside den gang.

Nå skulle det endelig løsne for første gang siden det lille gjennombruddet i Hødd fem år tidligere. Karlsen scoret et tosifret antall mål i cupen og 1.divisjon - og fikk endelig det store gjennombruddet på toppnivå.

Ranheim ble nummer fire på tabellen og Karlsen skulle nok en gang spille Eliteserie-kvalifisering.

Deltidsproffene i Ranheim med arbeid ved siden av fotballsatsningen imponerte i kvalifiseringen og spilte seg frem til playoff mot Sogndal.

Etter 1-0 tap borte i Sogndal i første kamp måtte Ranheim vinne hjemme på Extra Arena og fem minutter før fulltid ble Ranheim tildelt straffe. Vanligvis så straffesikre Karlsen skrittet opp.

- Keeperen kom bort til meg å spurte om jeg skulle chippe ballen midt i mål. Jeg svarte ja, du må passe på midt i mål nå.

Karlsen satte straffen iskaldt midt i mål. Dermed endte det 1-1 og det gikk til straffesparkkonkurranse etter målløse ekstraomganger med en Karlsen som følte han hadde et psykisk overtak på Sogndals sisteskanse.

Begge lag satte sikkert sine tre første straffer, før Sogndals Eirik Schultze brente hvittrøyenes fjerde straffe. I de påfølgende straffene scoret både Ranheims Aslak Witry og Sogndals Even Hovland, så på stillingen 4-4 kunne Karlsen sende lilleputten Ranheim til Eliteserien.

Denne gangen unnlot han å få med stadion på trampeklapp slik han gjorde på Høddvoll og satte ballen kontrollert i høyre hjørne - utakbart for Dyngeland i Sogndal-buret.

EXTRA Arena eksploderte i glede da Karlsen, som fikk sin personlige revansje, sikret Eliteserie-spill etter et nytt opprykksdrama.

- Selvfølgelig var det det, men hadde jeg ikke gjort det jeg hadde gjort mot Jerv hadde jeg ikke klart å avgjøre hjemme mot Sogndal i 2017, sier Karlsen, og legger til:

- Det klaffet veldig bra når det ble den siste og avgjørende straffen. Jeg sa det til gutta, sett de fire første så skal jeg avgjøre på den siste.

Og selv om begge periodene i Hødd ble turbulente mener han at tiden i Hødd har vært avgjørende for at han spiller på Norges øverste nivå for Ranheim i dag.

- Jeg har blitt veldig glad i klubben og knyttet mange bånd i de to periodene jeg var der. Dessuten har jeg utviklet meg både på og utenfor banen, så det har betydd veldig mye for livet mitt og min karriere. Det har uten tvil vært en av de viktigste faktorene for min karriere.