Villmarks-trommisen

Inga Klepp Bjørndal måtte vente i nesten tre
år på å få drømmeinstrumentet sitt.

-Det var en lang vei å gå, men jeg fikk tak i hangdrumen til slutt. I dag er det nærmest umulig å få tak i.

Vi møter Inga i det gamle huset til besteforeldrene på toppen av Volda. Det hvite huset i Smalebakken kjøpte hun for ett år siden, da hun flyttet hjem til Sunnmøre etter mange år på flyttefot.

Hun viser oss inn i en stor stue der man kan høre lav og beroligende musikk fra TV-en. I stuen henger egne malerier med inspirasjon fra barndomsreisene til Kenya. På den ene veggen henger det gitarer og i hjørnet av stuen står et stort trommesett.

Det er ingen tvil om hva som er Ingas store lidenskap i livet. Musikken. 

Ved siden av sofaen har et sjeldent instrument fått hedersplassen. Hangdrumen, et instrument bestående av to sammensveisete stålplater med et hult indre.

-Den kan jo se litt ut som en UFO.

Sier den 31-årige barnevernspedagogen og ler.

Hang, som også går under navnet hangdrum, pantam og handpan, ble oppfunnet for 20 år siden i Sveits av Sabine Schaerer og Felix Rhoner. De eier selskapet PanArt Hangbau AG, som frem til 2013, sto for all produksjonen av instrumentet på verdensbasis. Til tross for sitt uvanlige utseende, har etterspørselen økt kraftig de siste årene. Ventetiden er lang for å få en “orginal” hangdrum.

Ren tilfeldighet

Da Inga bodde i Oslo oppdaget hun instrumentet ved en tilfeldighet på Youtube.

-Jeg har spilt trommer og perkusjon hele livet mitt. Da jeg en kveld satt å søkte rundt på Youtube dukket det opp en kar som spilte på dette spesielle instrumentet.

Etter den første videoen ble Inga frelst, og fascinasjonen for instrumentet vokste. Dette var et instrument hun måtte ha. Og det kjapt.

I dag er Inga stolt eier av til sammen tre hangdrums, men det var ingen lett oppgave å få de i hus.

-Hver type er på en måte unik.

Da Inga kjøpte hangdrumen i 2015 var det kun fem personer i hele verden som kunne lage instrumentet, forteller hun. Og med økt popularitet økte også prisen for det allerede dyre instrumentet. I dag ligger prislappen opp mot hele 30 000 kroner.

En hangdrum er en melodiøs tromme, som kommer i forskjellige skalaer ut i fra hva slags person som har laget den.

-Det tar mange måneder å lage en hangdrum og det er en vanskelig prosess. Det er en kunst som man må mestre.


Ettte tre år ventetid fikk hun endelig sin første hangdrum i 2015. Mye av tiden gikk med til prøving og feiling før hun lærte seg og spille. Det skulle ikke ta lang tid før hun var blitt avhengig av det sjelfulle instumentet.


-Det er et instrument som man kan sitte å slå på en note. Så føler man seg veldig avslappet. Man kan også havne i en dyp transe, en slags meditasjon hvis man holder på lenge nok.

-Folk liker det jeg gjør

For å forsterke opplevelsen tar Inga ofte med seg instrumentet ut i naturen. Hun føler da at hun får en helt annen kontakt med omgivelsene. Effekten som Inga får av det er hun ikke alene om.

I November 2019 publiserte hun en video på Instagram av seg selv spille på instrumentet ute i naturen. Kort tid etter hadde hun nådd ut til mennesker over hele verden, og på det meste hadde hun over 30.000 visninger på en video. I dag har hun rundt 4000 følgere.

-Musikk er kun for min egen del. Så det at instagrammen min har ekspanderte synes jeg er veldig artig, men samtidig veldig tilfeldig. Instrumentet appellerer tydeligvis til mange.

Inga er en av få i Norge som har utmerket seg på sosiale medier med instrumentet. Og ble derfor etter kort tid kontaktet av hangdrum-byggere fra andre land som ønsket å sponse henne. Ikke i sin villeste fantasi hadde hun trodd at det ville skje.

-Jeg er veldig heldig som har fått sponset så mange.

Inga har plassert seg i en lotusstilling på sofaen med hangdrumen plassert på fanget.


Før rommet blir fylt opp med en mystisk og oppmuntrende spilling. Avrunder Inga med å si:

-Målet mitt fremover er å utvikle meg selv og musikken enda mer. Ta det til helt til andre nivåer.