" With a view like this, I wouldn´t need drugs "

Amerikaneren som besøkte Volda

For rundt 40 år siden besøkte jazzmusikkeren Chet Baker Skrivargarden. - With a view like this, I wouldn`t need drugs, skal han ha sagt da han så utover Voldsfjorden. Nå er musikken hans tilbake i Volda, men på norsk.

Hvem er Baker Hansen?

Baker Hansen er et band sammensatt av gamle studievenner som først møttes på Norges musikkhøyskole for over ti år siden. Siden 2010 har bandet utforsket Chet Bakers reportuar. Det har resultert i tre album og nærmere 300 konserter.

Navnet Baker Hansen er et forsøk på å kombinere Chet Bakers navn med en liten tvist. Det er nok ingen tilfeldighet at navnet falt på bakerikjeden i Oslo. Det var nettopp den de gikk forbi hver gang det var bandøving. Alternativet var "mellom Baker og Berg".

- Bandet hadde ikke eksistert hvis det het det! ler et bandmedlem fra siden, mens Sigurd Rotvik Tunestveit, vokalisten i bandet, forklarer videre at de alt i alt er fornøyd med navnvalget.

Gjengen i Baker Hansen er nå blitt småbarnsforeldre, men finner likevel tid til musikken. De fikk ikke med seg trompetisten Erling Skorpen til Volda. Han måtte være hjemme med en høygravid kone. Heldigvis hadde Kåre Nymark mulighet til å stille opp på kort varsel.

Til tross for en hektisk hverdag, jobber bandet med en ny plate som de håper å få gitt ut tidlig i 2024. Baker Hansen kan røpe at dette albumet blir litt annerledes. Det høres mer ut som bandets egen musikk. De tør å ta større sjanser med materialet til Chet Baker. Etter alle årene sammen har de blitt mer komfortable. Dette blir også første skive med Erling Skorpen på trompet.

Sigurd Rotvik Tunestveit fra Ål i Hallingdal, er vokalist og gjendikter. Tunestveit sier prosjektet har hjulpet han å beholde den "svake" Ål-dialekten.

Tore Flatjord fra Oslo på trommer.

Stian Andreas Egeland Andersen fra Stavanger spiller kontrabass.

Kjetil Jerve fra Ålesund bruker pianoet som lekegrind.

Hvorfor Chet Baker?

Det var et naturlig sted for Tunestveit å begynne med Chet Baker, i følge han selv. Han hadde et mål om å komme inn på Norges Musikkhøyskole. Her ble han ble anbefalt å synge Bakers låter for å komme inn. Bandet trives også med å grave fram gamle Baker låter i arkivene.

- Det er arkeologi på en måte, å finne låter og sjeldne opptak, sier en engasjert Andersen.

Baker Hansen har én regel. Låtvalget må ha vært noe Chet Baker har spilt. Derfor er bandet stadig vekk på let etter gamle opptak fra amerikaneren. Bandet er ikke bare inspirert av musikken til Baker, men også karakteren. De beskriver han som en romanfigur. Sangen " Everything happens to me" som de har oversatt til "Ulykkesfugl" som på mange måter beskriver Baker.

Amerikaneren var først og fremst en superstjerne, men han slet med rus. Livet hans tok dessverre en brå slutt etter han falt ut av hotellvinduet sitt i Amsterdam. Men på 58 år oppnådde jazzmusikeren mye med musikken sin, og han hadde et innholdsrikt liv.

Etter at han ble funnet på et bensinstasjons-do i Italia med sprøyte i armen, fikk Baker mye negativ omtale i media. Da valgte han å ta kontakt med Hugh Heffner for å få ryddet opp i saken. Baker var også en tur innom fengsel. Det sies at fans sto utenfor og hørte på mens han øvde. Jazzmusikkerens musikk kan også høres i en rekke storfilmer.

I 1988 ga Jan Erik vold og Chet Baker ut et album.

25 år senere sendte Tunestveit en pakke til Vold.

Men hva var i pakken?

- Det var naturlig å se på Jan Erik Vold som en guru

I 2013 sendte Tunestveit en pakke til Vold med noen av Bakers tekster han hadde oversatt til norsk. Vold leste tekstene og svarte senere på e-post med tilbakemelding.
Tilbakemeldingen var tydelig. Det var ikke godt nok.

Vold likte likevel noen setninger veldig godt og diktet videre på sangene.

- Det var en tillitserklæring at han gadd å lese det, sier vokalisten i Baker Hansen.

Jan Erik Vold plukket tekstene fra hverandre. Dette var tekster fra 20-50-tallet som Tunestveit hadde oversatt. Vold mente Tunestveit måtte ta hensyn til at tekstene han omskriver måtte endres slik at de gir mening idag.

Sangen "They All Laughed" til Chet Baker tar for seg noen amerikanske kjendiser. Da Tunestveit hadde oversatt sangen tok han med de samme amerikanerne inn i den norske teksten. Det mente Vold ikke gikk. Tunestveit skrev om sangen, og resultatet ble til "Nansen og E".

I 1988 ga Jan Erik Vold og Chet Baker ut albumet "Blåmann! Blåmann!" sammen. Kort tid etter døde Chet Baker, men musikken til den amerikanske jazzmussikeren lever den dag idag.

Foto: Johan Brun